У оквиру пројекта Ерасмус+ ЛИТПРАКС одржана прва радионица на Универзитету у Новом Саду

Опште

У оквиру пројекта Ерасмус+ LITPRAX: Literature in praxis: Professional challenges of reading, translating and editing in digital age – чији је координатор Универзитет у Љубљани (Словенија), а партнери Универзитет у Новом Саду (Србија), Западни универзитет у Темишвару (Румунија), Виши савет за научна истраживања ЦСИЦ (Шпанија) и издавачка кућа МАЛИНЦ (Словенија) − прва ЛИТПРАКС радионица одржана је од 21. до 23. марта на Универзитету у Новом Саду, уживо и виртуелно.

За радионицу се пријавило 111 студената и младих стручњака са 28 универзитета из 15 земаља, од којих је 21 студент учествовао уживо (5 из Словеније, 6 из Румуније и 10 из Србије), а 25 на даљину. Током тродневних активности полазници су слушали предавања на теме: Књижевност данас, Књижевни канон, Ауто(р)фикција: фикција без фикције; Приручник ЛИТПРАX и учествовали у радионицама: Ко је ко на књижевном пољу; 007 не једе амалес: Кримић на Куби и у Никарагви; Како превести текст и како постати преводилац; Опсцене речи у књижевном преводу; Преводилачка радионица; Читање и анализа приче, округлим столовима Књижевност: уметност или роба, сусрету са латиноамеричким писцима Андреом Јефтановић и Сантјагом Ронцагљолом, у сусрету са српским, румунским и словеначким преводиоцима (комплетан програм доступан је на https://litprax.org/es/formaciones/).

Онлајн полазници активно су учествовали путем чета, платформи и дигиталних алата. На основу евалуације спроведене одмах по завршетку догађаја, учесници су изразили велико задовољство активностима, које су им биле едукативне, корисне, практичне и занимљиве. У својим одговорима истакли су да су предавања и радионице одржали врхунски стручњаци, да је организација била на високом нивоу, атмосфера пријатна, уз присутан осећај јединства, високог квалитета и професионалности.

Чланови конзорцијума су по завршетку прве ЛИТПРАX радионице, 24. марта 2023, уприличили први LITPRAX Multiplier Event на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, како би представили резултате првог дела пројекта. Том догађају је присуствовало 45 особа уживо (од тога 37 ван конзорцијума) и 83 особе онлајн  (већина ван конзорцијума). На МЕ координатори су представили основне идеје Пројекта, заједнички Курикулум (Curriculum studijski predmet), први део ЛИТПРАКС приручника из шпанске и хиспаноамеричке књижевности XXИ века, као и ЛИТПРАX веб-страницу и Базу података https://litprax.org.

Пројектни партнери наставиће да раде на резултатима и да припремају Другу ЛИТПРАКС радионицу, која ће бити одржана у Темишвару октобра 2023, са сличном структуром и акцентом на песничком стваралаштву.

У Новом Саду, 27. марта 2023.
ЛИТПРАКС тим

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/717/logo_najava.png
  • /uploads/attachment/vest/717/FFUNS_profes.png
  • /uploads/attachment/vest/717/FFUNS_estudiantes.png
  • /uploads/attachment/vest/717/Foto_2_Santiago_Roncagliolo_y_Andrea_Jeftanovic.png
  • /uploads/attachment/vest/717/Foto_3_Taller.png
  • /uploads/attachment/vest/717/Foto_4_NS.png
  • /uploads/attachment/vest/717/Foto_5_voluntarios.png
  • /uploads/attachment/vest/717/Foto_6_TODOS_con_certificados.png
Врх стране