U okviru projekta Erasmus+ LITPRAKS održana prva radionica na Univerzitetu u Novom Sadu

Opšte

U okviru projekta Erasmus+ LITPRAX: Literature in praxis: Professional challenges of reading, translating and editing in digital age – čiji je koordinator Univerzitet u Ljubljani (Slovenija), a partneri Univerzitet u Novom Sadu (Srbija), Zapadni univerzitet u Temišvaru (Rumunija), Viši savet za naučna istraživanja CSIC (Španija) i izdavačka kuća MALINC (Slovenija) − prva LITPRAKS radionica održana je od 21. do 23. marta na Univerzitetu u Novom Sadu, uživo i virtuelno.

Za radionicu se prijavilo 111 studenata i mladih stručnjaka sa 28 univerziteta iz 15 zemalja, od kojih je 21 student učestvovao uživo (5 iz Slovenije, 6 iz Rumunije i 10 iz Srbije), a 25 na daljinu. Tokom trodnevnih aktivnosti polaznici su slušali predavanja na teme: Književnost danas, Književni kanon, Auto(r)fikcija: fikcija bez fikcije; Priručnik LITPRAX i učestvovali u radionicama: Ko je ko na književnom polju; 007 ne jede amales: Krimić na Kubi i u Nikaragvi; Kako prevesti tekst i kako postati prevodilac; Opscene reči u književnom prevodu; Prevodilačka radionica; Čitanje i analiza priče, okruglim stolovima Književnost: umetnost ili roba, susretu sa latinoameričkim piscima Andreom Jeftanović i Santjagom Roncagljolom, u susretu sa srpskim, rumunskim i slovenačkim prevodiocima (kompletan program dostupan je na https://litprax.org/es/formaciones/).

Onlajn polaznici aktivno su učestvovali putem četa, platformi i digitalnih alata. Na osnovu evaluacije sprovedene odmah po završetku događaja, učesnici su izrazili veliko zadovoljstvo aktivnostima, koje su im bile edukativne, korisne, praktične i zanimljive. U svojim odgovorima istakli su da su predavanja i radionice održali vrhunski stručnjaci, da je organizacija bila na visokom nivou, atmosfera prijatna, uz prisutan osećaj jedinstva, visokog kvaliteta i profesionalnosti.

Članovi konzorcijuma su po završetku prve LITPRAX radionice, 24. marta 2023, upriličili prvi LITPRAX Multiplier Event na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, kako bi predstavili rezultate prvog dela projekta. Tom događaju je prisustvovalo 45 osoba uživo (od toga 37 van konzorcijuma) i 83 osobe onlajn  (većina van konzorcijuma). Na ME koordinatori su predstavili osnovne ideje Projekta, zajednički Kurikulum (Curriculum studijski predmet), prvi deo LITPRAKS priručnika iz španske i hispanoameričke književnosti XXI veka, kao i LITPRAX veb-stranicu i Bazu podataka https://litprax.org.

Projektni partneri nastaviće da rade na rezultatima i da pripremaju Drugu LITPRAKS radionicu, koja će biti održana u Temišvaru oktobra 2023, sa sličnom strukturom i akcentom na pesničkom stvaralaštvu.

U Novom Sadu, 27. marta 2023.
LITPRAKS tim

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/717/logo_najava.png
  • /uploads/attachment/vest/717/FFUNS_profes.png
  • /uploads/attachment/vest/717/FFUNS_estudiantes.png
  • /uploads/attachment/vest/717/Foto_2_Santiago_Roncagliolo_y_Andrea_Jeftanovic.png
  • /uploads/attachment/vest/717/Foto_3_Taller.png
  • /uploads/attachment/vest/717/Foto_4_NS.png
  • /uploads/attachment/vest/717/Foto_5_voluntarios.png
  • /uploads/attachment/vest/717/Foto_6_TODOS_con_certificados.png
Vrh strane