Покрајински секретар, проф. др Зоран Милошевић у радној посети Филозофском факултету

Опште

Поводом Међународног дана матерњег језика, проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, посетио је 21. фебруара 2023. године Филозофски факултет.

Радном састанку, који је овом пригодом одржан, поред секретара Милошевића и подсекретарке мр Катарине Ковачевић, у име Факултета присуствовали су проф. др Миливој Алановић, продекан за послове акредитације, самовредновања и праћења квалитета рада Факултета и в.д. шефа Одсека за русинистику, проф. др Исидора Бјелаковић, шефица Одсека за српски језик и лингвистику, проф. др Едита Андрић, заменица шефа Одсека за хунгарологију, доц. др Ивана Иванић, шефица Одсека за румунистику, и доц. др Јасна Ухларик, шефица Одсека за словакистику.

Тема састанка су били проблеми са којима се у организацији  суочавају одсеци који се баве књижевностима, културама и језицима који се говоре у Војводини и могућностима да се студије ових језика популаризују.

Честитајући празник присутнима, професор Милошевић је рекао: „Данас смо на правом месту које је својеврсна гравитациона тачка културних потреба свих нас, којима је језик једна од најважнијих стратешких одредница културе живљења. О важности овог питања, као својеврстан одговор на друштвене изазове времена, потврду налазимо и у Плану развоја АП Војводине до 2030. године, у коме је предвиђено формирање научног Института за друштвене и хуманистичке науке, са фокусом на човека и његову добробит.“

Продекан Алановић је истакао: „Велики нам је изазов питање ко ће у будућности предавати не само мађарски, словачки, румунски, русински у средњим школама, већ и српски језик. Тако да је пред нама озбиљан задатак да мотивишемо младе да студирају матерње језике, али и да заједно са оснивачима размислимо којим би то мерама и студентима и предавачима дали неки утисак да су привилеговани у друштву и лакше се одлучивали на овај позив.“

Слике

  • /uploads/attachment/vest/705/1.png
  • /uploads/attachment/vest/705/3.png
  • /uploads/attachment/vest/705/2.png
Врх стране