Pokrajinski sekretar, prof. dr Zoran Milošević u radnoj poseti Filozofskom fakultetu

Opšte

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, posetio je 21. februara 2023. godine Filozofski fakultet.

Radnom sastanku, koji je ovom prigodom održan, pored sekretara Miloševića i podsekretarke mr Katarine Kovačević, u ime Fakulteta prisustvovali su prof. dr Milivoj Alanović, prodekan za poslove akreditacije, samovrednovanja i praćenja kvaliteta rada Fakulteta i v.d. šefa Odseka za rusinistiku, prof. dr Isidora Bjelaković, šefica Odseka za srpski jezik i lingvistiku, prof. dr Edita Andrić, zamenica šefa Odseka za hungarologiju, doc. dr Ivana Ivanić, šefica Odseka za rumunistiku, i doc. dr Jasna Uhlarik, šefica Odseka za slovakistiku.

Tema sastanka su bili problemi sa kojima se u organizaciji  suočavaju odseci koji se bave književnostima, kulturama i jezicima koji se govore u Vojvodini i mogućnostima da se studije ovih jezika popularizuju.

Čestitajući praznik prisutnima, profesor Milošević je rekao: „Danas smo na pravom mestu koje je svojevrsna gravitaciona tačka kulturnih potreba svih nas, kojima je jezik jedna od najvažnijih strateških odrednica kulture življenja. O važnosti ovog pitanja, kao svojevrstan odgovor na društvene izazove vremena, potvrdu nalazimo i u Planu razvoja AP Vojvodine do 2030. godine, u kome je predviđeno formiranje naučnog Instituta za društvene i humanističke nauke, sa fokusom na čoveka i njegovu dobrobit.“

Prodekan Alanović je istakao: „Veliki nam je izazov pitanje ko će u budućnosti predavati ne samo mađarski, slovački, rumunski, rusinski u srednjim školama, već i srpski jezik. Tako da je pred nama ozbiljan zadatak da motivišemo mlade da studiraju maternje jezike, ali i da zajedno sa osnivačima razmislimo kojim bi to merama i studentima i predavačima dali neki utisak da su privilegovani u društvu i lakše se odlučivali na ovaj poziv.“

Slike

  • /uploads/attachment/vest/705/1.png
  • /uploads/attachment/vest/705/3.png
  • /uploads/attachment/vest/705/2.png
Vrh strane