Доц. др Ивана Иванић добитница Медаље културе за мултикултуралност и интеркултуралност

Опште

Доц. др Ивана Иванић, са Одсека за румунистику, добитница је Медаље културе за мултикултуралност и интеркултуралност Културног центра Војводине „Милош Црњански” за 2022. годину.

Као изузетна млада научница, са иновативним приступом науци и истраживању, признатости и препознатљивости у научно-истраживачкој заједници показала је и остварила веома запажене резултате у чијем центру су очување и развијање вишејезичности и културне баштине националних заједница које живе у АП Војводини и доприносе међусобном уважавању и упознавању различитих језика и култура у Војводини. Још за време студирања, а дипломирала је 2010. године на Филозофском факултету у Новом Саду на Одсеку за румунистику, волонтирала је у Волонтерском центру Војводине и Новосадском хуманитарном центру на пројектима Декаде за инклузију Рома, а након дипломирања је добила стипендију програма Eurodisej – Скупштина европских региона. Након завршених мастер студија радила је у Педагошком заводу Војводине на анализи и припреми уџбеника за националне мањине/заједнице у Војводини и водила радионицу „Обезбеђивање поштовања и заштите националних мањина: пример Војводине” у организацији Европске комисије. Из њене богате академске каријере коју је започела пре десет година на Филозофском факултету у Новом Саду, издвајамо и да је на Универзитету Поатјеу у Француској била члан истраживачког тима на пројекту „Памћење, идентитети, маргиналности у савременом западном свету”, да је чланица различитих струковних удружења и асоцијација, као и уређивачких одбора часописа који се објављују на румунском и српском језику. Поред неколико специјалистичких румунско-српских речника, Ивана Иванић је ауторка, коауторка и уредница више десетина књига, зборника и радова, између којих вреди споменути да је 2020. године објављена и књига „Савремене технологије у учењу румунског језика као страног”, као и „Румунска култура у Србији у европском контексту”. Одржала је бројна предавања у земљи и иностранству, о Румунима у Дунавској регији, а као сарадник Европске дунавске академије и Савета подунавских градова и региона учествовала је на бројним конференцијама где је као пленарни предавач говорила о мањинама у Дунавском региону. Др Ивана Иванић је добила у досадашњем свом раду Доситејеву повељу, Награду за најбољег младог научника Филозофског факултета у Новом Саду, Награду SUPERSTE за најбољег младог научника у категорији друштвених и хуманистичких наука у нашој земљи, награду EXIT фондације, као и награду града Темишвара за неговање мултикултуралности. Медаља културе за мултикултуралност и интеркултуралност Културног центра Војводине „Милош Црњански” представљаће крунско признање њеног досадашњег посвећеног рада на очувању и развијању вишејезичности и културне баштине националних заједница, као и њеном немерљивом доприносу очувању румунског језика у Војводини, стоји у образложењу.

Медаља културе за мултикултуралност и интеркултуралност Културног центра Војводине „Милош Црњански” додељена је  у холу Покрајинске владе, 13.12.2022. године.

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/677/Fotografija_1_m.png
  • /uploads/attachment/vest/677/Fotografija_1-1.png
  • /uploads/attachment/vest/677/Fotografija_2.png
  • /uploads/attachment/vest/677/Fotografija_3.png
Врх стране