Doc. dr Ivana Ivanić dobitnica Medalje kulture za multikulturalnost i interkulturalnost

Opšte

Doc. dr Ivana Ivanić, sa Odseka za rumunistiku, dobitnica je Medalje kulture za multikulturalnost i interkulturalnost Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski” za 2022. godinu.

Kao izuzetna mlada naučnica, sa inovativnim pristupom nauci i istraživanju, priznatosti i prepoznatljivosti u naučno-istraživačkoj zajednici pokazala je i ostvarila veoma zapažene rezultate u čijem centru su očuvanje i razvijanje višejezičnosti i kulturne baštine nacionalnih zajednica koje žive u AP Vojvodini i doprinose međusobnom uvažavanju i upoznavanju različitih jezika i kultura u Vojvodini. Još za vreme studiranja, a diplomirala je 2010. godine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na Odseku za rumunistiku, volontirala je u Volonterskom centru Vojvodine i Novosadskom humanitarnom centru na projektima Dekade za inkluziju Roma, a nakon diplomiranja je dobila stipendiju programa Eurodisej – Skupština evropskih regiona. Nakon završenih master studija radila je u Pedagoškom zavodu Vojvodine na analizi i pripremi udžbenika za nacionalne manjine/zajednice u Vojvodini i vodila radionicu „Obezbeđivanje poštovanja i zaštite nacionalnih manjina: primer Vojvodine” u organizaciji Evropske komisije. Iz njene bogate akademske karijere koju je započela pre deset godina na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, izdvajamo i da je na Univerzitetu Poatjeu u Francuskoj bila član istraživačkog tima na projektu „Pamćenje, identiteti, marginalnosti u savremenom zapadnom svetu”, da je članica različitih strukovnih udruženja i asocijacija, kao i uređivačkih odbora časopisa koji se objavljuju na rumunskom i srpskom jeziku. Pored nekoliko specijalističkih rumunsko-srpskih rečnika, Ivana Ivanić je autorka, koautorka i urednica više desetina knjiga, zbornika i radova, između kojih vredi spomenuti da je 2020. godine objavljena i knjiga „Savremene tehnologije u učenju rumunskog jezika kao stranog”, kao i „Rumunska kultura u Srbiji u evropskom kontekstu”. Održala je brojna predavanja u zemlji i inostranstvu, o Rumunima u Dunavskoj regiji, a kao saradnik Evropske dunavske akademije i Saveta podunavskih gradova i regiona učestvovala je na brojnim konferencijama gde je kao plenarni predavač govorila o manjinama u Dunavskom regionu. Dr Ivana Ivanić je dobila u dosadašnjem svom radu Dositejevu povelju, Nagradu za najboljeg mladog naučnika Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Nagradu SUPERSTE za najboljeg mladog naučnika u kategoriji društvenih i humanističkih nauka u našoj zemlji, nagradu EXIT fondacije, kao i nagradu grada Temišvara za negovanje multikulturalnosti. Medalja kulture za multikulturalnost i interkulturalnost Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski” predstavljaće krunsko priznanje njenog dosadašnjeg posvećenog rada na očuvanju i razvijanju višejezičnosti i kulturne baštine nacionalnih zajednica, kao i njenom nemerljivom doprinosu očuvanju rumunskog jezika u Vojvodini, stoji u obrazloženju.

Medalja kulture za multikulturalnost i interkulturalnost Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski” dodeljena je  u holu Pokrajinske vlade, 13.12.2022. godine.

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/677/Fotografija_1_m.png
  • /uploads/attachment/vest/677/Fotografija_1-1.png
  • /uploads/attachment/vest/677/Fotografija_2.png
  • /uploads/attachment/vest/677/Fotografija_3.png
Vrh strane