ERASMUS + LITPRAX TRANSNATIONAL MEETING, Нови Сад, 26-28. јуни 2022.

Опште

            На Филозофском факултету и у Ректорату Универзитета у Новом Саду од 26. до 28. јуна 2022. одржан је састанак међународног тима ERASMUS + пројекта LITPRAX: Literature in praxis: Professional challenges of reading, translating and editing  in digital age (2021-1-SI01-KA220-HED-000023037). Пројекат је осмишљен на основу сагледавања читалачких навика и компетенција студената у земљама учесницама, будући да је уочена је потреба за проширењем и продубљивањем читалачких вештина и усавршавањем студената у домену књижевне продукције.

          Првом радном сусрету уживо присуствовали су представници свих пет партнерских институција: проф. др Маја Шабец (координаторка Пројекта), проф. др Бранка Каленић Рамшак и Марјета Прелесник Дрозг са Универзитета у Љубљани (Словенија), проф. др Илинка Илијан и проф. др Ђузепе Гати са Западног универзитета у Темишвару (Румунија), др Емилио Гаљардо Саборидо из Високог савета за научна истраживања из Севиље (Шпанија), др Барбара Прегељ из издавачке куће Малинц из Љубљане, као и доц. др Бојана Ковачевић Петровић, др Ивана Георгијев и мр Наташа Белић са Универзитета у Новом Саду.

          Током три радна дана сагледани су и представљени досадашњи резултати у вези са LITPRAX Силабусом који обухвата преглед доминантних линија хиспанских књижевности у XXI веку и дигиталним LITPRAX Приручником отвореног приступа, који ће кроз теоретски и практичан део пратити садржаје из Силабуса. Највише времена посвећено је LITPRAX Веб страници односно Бази података, свеобухватној датотеци публикација везаних за шпанску и хиспаноамеричку књижевност објављених у Србији, Словенији и Румунији од 2000. године до данас.

          На тродневном састанку направљен је и план за наредни сусрет, марта 2023. у Новом Саду, када ће бити одржан први Мultiplier Event где ће резултати Пројекта бити представљени циљним групама ван конзорцијума, као и прва радионица (Learning Teaching Activities) намењена професорима и студентима три универзитета учесника.

          Поред обавезних радних сесија, пројектни тим обишао је Библиотеку и Читаоницу Филозофског факултета, као и Централну библиотеку Универзитета у Новом Саду.

Нови Сад, 5. јула 2022.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/609/logo.png
  • /uploads/attachment/vest/609/1.png
  • /uploads/attachment/vest/609/2.png
  • /uploads/attachment/vest/609/3.png
  • /uploads/attachment/vest/609/4.png
Врх стране