ERASMUS + LITPRAX TRANSNATIONAL MEETING, Novi Sad, 26-28. juni 2022.

Opšte

            Na Filozofskom fakultetu i u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu od 26. do 28. juna 2022. održan je sastanak međunarodnog tima ERASMUS + projekta LITPRAX: Literature in praxis: Professional challenges of reading, translating and editing  in digital age (2021-1-SI01-KA220-HED-000023037). Projekat je osmišljen na osnovu sagledavanja čitalačkih navika i kompetencija studenata u zemljama učesnicama, budući da je uočena je potreba za proširenjem i produbljivanjem čitalačkih veština i usavršavanjem studenata u domenu književne produkcije.

          Prvom radnom susretu uživo prisustvovali su predstavnici svih pet partnerskih institucija: prof. dr Maja Šabec (koordinatorka Projekta), prof. dr Branka Kalenić Ramšak i Marjeta Prelesnik Drozg sa Univerziteta u Ljubljani (Slovenija), prof. dr Ilinka Ilijan i prof. dr Đuzepe Gati sa Zapadnog univerziteta u Temišvaru (Rumunija), dr Emilio Galjardo Saborido iz Visokog saveta za naučna istraživanja iz Sevilje (Španija), dr Barbara Pregelj iz izdavačke kuće Malinc iz Ljubljane, kao i doc. dr Bojana Kovačević Petrović, dr Ivana Georgijev i mr Nataša Belić sa Univerziteta u Novom Sadu.

          Tokom tri radna dana sagledani su i predstavljeni dosadašnji rezultati u vezi sa LITPRAX Silabusom koji obuhvata pregled dominantnih linija hispanskih književnosti u XXI veku i digitalnim LITPRAX Priručnikom otvorenog pristupa, koji će kroz teoretski i praktičan deo pratiti sadržaje iz Silabusa. Najviše vremena posvećeno je LITPRAX Veb stranici odnosno Bazi podataka, sveobuhvatnoj datoteci publikacija vezanih za špansku i hispanoameričku književnost objavljenih u Srbiji, Sloveniji i Rumuniji od 2000. godine do danas.

          Na trodnevnom sastanku napravljen je i plan za naredni susret, marta 2023. u Novom Sadu, kada će biti održan prvi Multiplier Event gde će rezultati Projekta biti predstavljeni ciljnim grupama van konzorcijuma, kao i prva radionica (Learning Teaching Activities) namenjena profesorima i studentima tri univerziteta učesnika.

          Pored obaveznih radnih sesija, projektni tim obišao je Biblioteku i Čitaonicu Filozofskog fakulteta, kao i Centralnu biblioteku Univerziteta u Novom Sadu.

Novi Sad, 5. jula 2022.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/609/logo.png
  • /uploads/attachment/vest/609/1.png
  • /uploads/attachment/vest/609/2.png
  • /uploads/attachment/vest/609/3.png
  • /uploads/attachment/vest/609/4.png
Vrh strane