Дружење наставника и студената историје из Регензбурга и Новог Сада

Опште

У суботу, 4. јуна 2022. године, Филозофски факултет су, у оквиру стручне екскурзије по Србији, посетили историчари и наставници Катедре за историју Југоисточне и Источне Европе Филозофског факултета Универзитета у Регензбургу (Lehrstuhl für Geschichte Südost- und Osteuropas, Fakultät für Philosophie, Kunst-, Geschichts- und Gesellschaftswissenschaften, Universität Regensburg) – др Клаус Бухенау (Klaus Buchenau) и др Хајке Карге (Heike Karge). У Нови Сад су стигли заједно са двадесетак студената. У име Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду добродошлицу су им исказали наставници и сарадници Одсека за историју: др Биљана Шимуновић-Бешлин, др Мирослав Павловић и ма Паулина Човић, као и  студенти ОАС, МАС и ДАС Историја: Анастасија Бијелић, Вукашин Марић, Немања Вујић, Растко Станојевић и Драгана Лазић Стојковић.

Гости су имали прилику да се информишу о студијама из области историје и другим акредитованим студијским програмима који се реализују на Филозофском факултету у Новом Саду. Представљена им је и Међународна летња школа српског језика, културе и историје. Поподневно дружење, започето у згради Филозофског факултета, настављено је у шетњи и обиласку културно-историјских споменика у Новом Саду. Разговарало се о могућностима унапређења сарадње у будућности (студентска и наставничка мобилност, заједничка реализација научних и стручних пројеката и др.).

Гости су изразили задовољство због успешне сарадње са некадашњим новосадским студентом историје, Данијелом Кежићем, који је одбранио докторску дисертацију у Немачкој и сада је ангажован као истраживач и предавач на Катедри за историју Југоисточне и Источне Европе у Регензбургу. Оправдано је надати се да ће и неки од садашњих студената Филозофског факултета у Новом Саду у будућности бити угледни и међународно признати научници.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/575/Regensburg_1.png
  • /uploads/attachment/vest/575/Regensburg_2.png
Врх стране