Druženje nastavnika i studenata istorije iz Regenzburga i Novog Sada

Opšte

U subotu, 4. juna 2022. godine, Filozofski fakultet su, u okviru stručne ekskurzije po Srbiji, posetili istoričari i nastavnici Katedre za istoriju Jugoistočne i Istočne Evrope Filozofskog fakulteta Univerziteta u Regenzburgu (Lehrstuhl für Geschichte Südost- und Osteuropas, Fakultät für Philosophie, Kunst-, Geschichts- und Gesellschaftswissenschaften, Universität Regensburg) – dr Klaus Buhenau (Klaus Buchenau) i dr Hajke Karge (Heike Karge). U Novi Sad su stigli zajedno sa dvadesetak studenata. U ime Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu dobrodošlicu su im iskazali nastavnici i saradnici Odseka za istoriju: dr Biljana Šimunović-Bešlin, dr Miroslav Pavlović i ma Paulina Čović, kao i  studenti OAS, MAS i DAS Istorija: Anastasija Bijelić, Vukašin Marić, Nemanja Vujić, Rastko Stanojević i Dragana Lazić Stojković.

Gosti su imali priliku da se informišu o studijama iz oblasti istorije i drugim akreditovanim studijskim programima koji se realizuju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Predstavljena im je i Međunarodna letnja škola srpskog jezika, kulture i istorije. Popodnevno druženje, započeto u zgradi Filozofskog fakulteta, nastavljeno je u šetnji i obilasku kulturno-istorijskih spomenika u Novom Sadu. Razgovaralo se o mogućnostima unapređenja saradnje u budućnosti (studentska i nastavnička mobilnost, zajednička realizacija naučnih i stručnih projekata i dr.).

Gosti su izrazili zadovoljstvo zbog uspešne saradnje sa nekadašnjim novosadskim studentom istorije, Danijelom Kežićem, koji je odbranio doktorsku disertaciju u Nemačkoj i sada je angažovan kao istraživač i predavač na Katedri za istoriju Jugoistočne i Istočne Evrope u Regenzburgu. Opravdano je nadati se da će i neki od sadašnjih studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu u budućnosti biti ugledni i međunarodno priznati naučnici.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/575/Regensburg_1.png
  • /uploads/attachment/vest/575/Regensburg_2.png
Vrh strane