ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ УЧЕСНИК У ЕРАЗМУС + ПРОЈЕКТУ

Опште

ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ УЧЕСНИК У ЕРАЗМУС + ПРОЈЕКТУ
Literature in praxis: Professional challenges of reading,
translating and editing in digital age (LITPRAX)

Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду један је од учесника Еразмус + пројекта КА220 (Партнерска сарадња у високом образовању): Literature in praxis: Professional challenges of reading, translating and editing in digital age (LITPRAX), број пројекта: 2021-1-SI01-KA220-HED-000023037, чији је носилац Универзитет у Љубљани. Поред ове две високошкоске институције, у пројекту учествују наставници, истраживачи, преводиоци и уредници из шпанског Врховног савета за научна истраживања (CSIC) из Севиље, словеначке издавачке куће Малинц и са Западног универзитета у Темишвару. Руководилац за Универзитет у Новом Саду је доц. др Бојана Ковачевић Петровић.

Са идејом да допринесе квалитету образовања у Србији и Европи, LITPRAX је осмишљен на основу процене тренутног стања читалачких навика и компетенција студената у земљама учесницама. На основу анкете која је претходила пројекту, уочена је потреба за проширењем и продубљивањем читалачких вештина, као и изражено интересовање студената за даље усавршавање у домену издавачке делатности. Стога ће активности којима ће се Пројекат бавити допунити вештине стечене у учионици, нудећи кроз наставни план и програм, приручник и свеску активности, те вебсајт и базу података, нове практичне вештине за будуће стручњаке, применљиве у различитим областима рада.

Приоритет Пројекта је директно укључивање студената на свим нивоима студија, а сваке године у активностима ће учествовати и 25−30 студената Филозофског факултета УНС који уче шпански језик. Програм ће бити хибридне природе и обухватаће образовне материјале, међу којима су дигитални приручник отвореног приступа о актуелним трендовима и књижевној продукцији на шпанском језику у 21. веку, практичне активности (радионице, подстицање тимског рада, лудички дигитални алати), развој вештина превођења, уређивања, писања и читања књижевних дела како би се подстакли алтернативни професионални профили укључених студената и, самим тим, повећала њихова запошљивост. LITPRAX ће такође бити усмерен на осмишљавање, имплементацију, развој и обезбеђивање одрживости дигиталног и отвореног приступа базе података о преводној књижевности писаној на шпанском језику, а објављеној на српском, румунском и словеначком језику од 2000. године до данас.

Пројекат финансира Европска унија, буџет је преко 300.000 евра, а трајање до 1. јула 2024. године.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/516/E_cofunded_m.jpg
Врх стране