Нови aмбасадор Кореје Ђеунг Ли посетио Филозофски факултет

Опште

Нови амбасадор Кореје у Србији, Његова екселенција Ђеунг Ли (Jaewoong Lee) за једну од својих првих званичних посета изабрао је Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду.

На састанку који се данас одржао у деканату Филозофског факултета, амбасадор Ли и деканица Ивана Живанчевић Секеруш разговарали су о наставку сарадње у области високошколског образовања и о успостављању сарадње са универзитетима у Кореји, те доласку нових професора из Кореје на Филозофски факултет. Та сарадња би требала да „постави основе за боље међусобно разумевање двеју земаља“, истакао је амбасадор Ли и изразио жељу „да Нови Сад постане центар за корејски језик и културу у Републици Србији и региону“.

Деканица Живанчевић Секеруш говорила је о бројним културним догађајима који су организовани у оквиру корејског Института Кинг Сеђонг који више од три године активно делује на Филозофском факултету. Пандемија је отворила могућност да корејски преко нашег Института стигне до већег броја заинтересованих људи, будући да су се и часови и догађаји одвијали онлајн. Тако смо имали и учеснике из региона (Северне Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине итд.) на догађајима које је организовао Институт Кинг Сеђонг.

Амбасадор Ли се нада бољој епидемијској ситуацији ускоро, упркос томе што је и у тешким условима Филозофски факултет пронашао начин да приближи корејску културу и језик студентима, јер је веома битно имати наставу уживо уз непосредан контакт будући да се језик учи и преноси и путем емоција.

У плану је постављање и опремање „корејског кутка“ на Факултету уз заједничку жељу да Универзитет у Новом Саду постане средиште за корејски језик. За сада ће се наставити са активностима онлајн, а чим то оклоности дозволе у плану су изложбе, концерти, пројекције, предавања.

Амбасадор Ли је након састанка у пратњи деканице Живанчевић Секеруш обишао зграду Факултета и упознао се простором и опремом, али и уметничком збирком, а имао је прилику да види и део богатог фонда Библиотеке Филозофског факултета.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/514/Ambasador_LI_i_dekanica_Zivancevic_Sekerus_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/514/Ambasador_Koreje_LI.jpg
  • /uploads/attachment/vest/514/sastanak.jpg
Врх стране