Још две награде за проф. др Горану Раичевић

Опште

Проф. др Горана Раичевић, са Одсека за српску књижевност нашег факултета, у кратком временском периоду, награђена је још двема наградама за своје већ награђивано капитално дело „Агон и меланхолија – живот и рад Милоша Црњанског“, у издању Академске књиге: Медаљом за неговање културног наслеђа, годишњим признањем Културног центра Војводине „Милош Црњански“ и наградом “Николај Тимченко”Задужбине „Николај Тимченко“.

Културни центар Војводине „Милош Црњански“ додељује Годишње награде из културе у четири категорије, а професорка Раичевић лауреаткиња је Медаље културе за очување културног наслеђа. Она је аутор више од 130 научних радова и осам монографија. Као редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду, дала је изузетан допринос изучавању дела Милоша Црњанског а круна њеног дводеценијског истраживања поетике Милоша Црњанског је њена монографска студија Агон и меланхолија: Живот и дело Милоша Црњанског, коју је објавила Академска књига. Награда је уручена у Свечаном холу Владе АП Војводине 2. децембра.

У образложењу награде „Николај Тимченко“ стоји да је награђена књига капитално дело и резултат дводеценијског изучавања које је фокусирано на књижевни и публицистички опус, али и на проучавању историјског контекста у којем је Црњански живео и стварао.

Награда је уручена 5. децембра у Лесковцу у оквиру манифестације ”Дани Николаја Тимченка”. Награда са Тимченковим именом намењена је најбољим српским делима из области науке о књижевности односно за критику, теорију, историју и упоредно проучавање литературе, чиме сеТимченко целог живота бавио. Прва манифестација и додела награде, коју организује Задужбине „Николај Тимченко“, одржана је 2008. године.

Честитамо професорки Раичевић!

Слике

  • /uploads/attachment/vest/498/raicevic_2m.png
  • /uploads/attachment/vest/498/raicevic_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/498/raicevic_2.jpg
Врх стране