Još dve nagrade za prof. dr Goranu Raičević

Opšte

Prof. dr Gorana Raičević, sa Odseka za srpsku književnost našeg fakulteta, u kratkom vremenskom periodu, nagrađena je još dvema nagradama za svoje već nagrađivano kapitalno delo „Agon i melanholija – život i rad Miloša Crnjanskog“, u izdanju Akademske knjige: Medaljom za negovanje kulturnog nasleđa, godišnjim priznanjem Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ i nagradom “Nikolaj Timčenko”Zadužbine „Nikolaj Timčenko“.

Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ dodeljuje Godišnje nagrade iz kulture u četiri kategorije, a profesorka Raičević laureatkinja je Medalje kulture za očuvanje kulturnog nasleđa. Ona je autor više od 130 naučnih radova i osam monografija. Kao redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dala je izuzetan doprinos izučavanju dela Miloša Crnjanskog a kruna njenog dvodecenijskog istraživanja poetike Miloša Crnjanskog je njena monografska studija Agon i melanholija: Život i delo Miloša Crnjanskog, koju je objavila Akademska knjiga. Nagrada je uručena u Svečanom holu Vlade AP Vojvodine 2. decembra.

U obrazloženju nagrade „Nikolaj Timčenko“ stoji da je nagrađena knjiga kapitalno delo i rezultat dvodecenijskog izučavanja koje je fokusirano na književni i publicistički opus, ali i na proučavanju istorijskog konteksta u kojem je Crnjanski živeo i stvarao.

Nagrada je uručena 5. decembra u Leskovcu u okviru manifestacije ”Dani Nikolaja Timčenka”. Nagrada sa Timčenkovim imenom namenjena je najboljim srpskim delima iz oblasti nauke o književnosti odnosno za kritiku, teoriju, istoriju i uporedno proučavanje literature, čime seTimčenko celog života bavio. Prva manifestacija i dodela nagrade, koju organizuje Zadužbine „Nikolaj Timčenko“, održana je 2008. godine.

Čestitamo profesorki Raičević!

Slike

  • /uploads/attachment/vest/498/raicevic_2m.png
  • /uploads/attachment/vest/498/raicevic_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/498/raicevic_2.jpg
Vrh strane