Доц. др Соња Веселиновић добитница је награде "Биљана Јовановић"

Опште

Доц. др Соња Веселиновић, са Одсека за компаративну књижевност, добитница је награде "Биљана Јовановић" за песничку збирку "Проклизавање" у издању Народне библиотеке "Стефан Првовенчани" из Краљева, саопштило је Српско књижевно друштво.

Одлука је донета већином гласова жирија, а у најужем избору нашла су се и дела Катарине Митровић „Немају све куће двориште“ (ППМ Енклава) и Енеса Халиловића „Људи без гробова“ (Лагуна).

Жири за доделу Награде „Биљана Јовановић“ ове године је радио у саставу Милица Ћуковић, Катарина Пантовић, Весна Тријић, Ана Стишовић Миловановић и Снежана Божић (председница).

У образложењу жирија наводи се да збирку песама „Проклизавање“ Соње Веселиновић одликују рафинираност и интелектуализам који, изненађујуће, „не суспрежу и рационализују доживљајно, већ постају инструменти његовог продубљивања и обогаћивања“ и закључује:

„Разуђена и функционална интертекстуалност, низ успелих, иновативних поређења, наративни замах, брижљиво изграђена лајтмотивска структура збирке, преламање друштвено-историјских метанаратива кроз призму личне/породичне судбине и индивидуалних сећања савременог (женског) субјекта, неки су од елемената којима се аргументује закључак о зрелости, заокружености и укупној уметничкој вредности збирке песама Соње Веселиновић и међу њима није тешко пронаћи и тачке додира са сензибилитетом и стваралаштвом Биљане Јовановић“.

Честитамо доц. др Соњи Веселиновић!

Слике

  • /uploads/attachment/vest/390/0P6090239.jpg
  • /uploads/attachment/vest/390/IMG_20210414_124407.jpg
Врх стране