Doc. dr Sonja Veselinović dobitnica je nagrade "Biljana Jovanović"

Opšte

Doc. dr Sonja Veselinović, sa Odseka za komparativnu književnost, dobitnica je nagrade "Biljana Jovanović" za pesničku zbirku "Proklizavanje" u izdanju Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva, saopštilo je Srpsko književno društvo.

Odluka je doneta većinom glasova žirija, a u najužem izboru našla su se i dela Katarine Mitrović „Nemaju sve kuće dvorište“ (PPM Enklava) i Enesa Halilovića „Ljudi bez grobova“ (Laguna).

Žiri za dodelu Nagrade „Biljana Jovanović“ ove godine je radio u sastavu Milica Ćuković, Katarina Pantović, Vesna Trijić, Ana Stišović Milovanović i Snežana Božić (predsednica).

U obrazloženju žirija navodi se da zbirku pesama „Proklizavanje“ Sonje Veselinović odlikuju rafiniranost i intelektualizam koji, iznenađujuće, „ne susprežu i racionalizuju doživljajno, već postaju instrumenti njegovog produbljivanja i obogaćivanja“ i zaključuje:

„Razuđena i funkcionalna intertekstualnost, niz uspelih, inovativnih poređenja, narativni zamah, brižljivo izgrađena lajtmotivska struktura zbirke, prelamanje društveno-istorijskih metanarativa kroz prizmu lične/porodične sudbine i individualnih sećanja savremenog (ženskog) subjekta, neki su od elemenata kojima se argumentuje zaključak o zrelosti, zaokruženosti i ukupnoj umetničkoj vrednosti zbirke pesama Sonje Veselinović i među njima nije teško pronaći i tačke dodira sa senzibilitetom i stvaralaštvom Biljane Jovanović“.

Čestitamo doc. dr Sonji Veselinović!

Slike

  • /uploads/attachment/vest/390/0P6090239.jpg
  • /uploads/attachment/vest/390/IMG_20210414_124407.jpg
Vrh strane