Проф. др Горани Раичевић награда „Лаза Костић“

Опште

Проф. др Горана Раичевић, са Одсека за српску књижевност, овогодишња је добитница награде “Лаза Костић” за капитално дело “Агон и меланхолија. Живот и дело Милоша Црњанског”, објављену у издању Издавачке куће Академска књига (2021) из Новог Сада.  Награду додељује Новосадски сајам књига у оквиру „Дана Лазе Костића“.

Жири који је радио у саставу Фрања Петриновић (председник), Јелена Марићевић Балаћ и Горан Ибрајтер прогласио је ову књигу најбољом у категорији „лепе књижевности“ јер је ова књига преплет биографије и библиографије Црњанског, а истовремено је научна монографија, јер поседује озбиљан научни апарат.

Ова обимна монографска студија о животу и делу писца Милоша Црњанског (1893–1977) представља резултат дводеценијских изучавања фокусираних првенствено на сам ауторов књижевни и публицистички опус, затим на анализе и тумачења мноштва студија, есеја, научних радова и књига написаних о његовом делу, али и на проучавања историјског контекста – времена и прилика у којима је аутор живео и стварао и то на темељу архивских извора (преписка), као и свих других доступних релевантних историјских референци и историјске грађе. Дугодишњи рад на књизи пратили су лепа посвећеност, стрпљиви и педантан архивски, читалачки и критички посао што се посебно види на примерима коришћене објављене и необјављене грађе, познавање рецепције пишчевог опуса и осветљавање до сада непознатих места. Транспарентно изложени резултати, свест о целини, упућујући наслови и поднаслови поглавља али и профињени стил писања чине књигу корисном како за академску јавност тако и знатно шири аудиоторијум.

Честитамо професорки Раичевић!

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/381/Gorana_nagrada_1_m.jpg
  • /uploads/attachment/vest/381/Gorana_nagrada_1.png
  • /uploads/attachment/vest/381/Gorana_nagrada_2.png
Врх стране