Prof. dr Gorani Raičević nagrada „Laza Kostić“

Opšte

Prof. dr Gorana Raičević, sa Odseka za srpsku književnost, ovogodišnja je dobitnica nagrade “Laza Kostić” za kapitalno delo “Agon i melanholija. Život i delo Miloša Crnjanskog”, objavljenu u izdanju Izdavačke kuće Akademska knjiga (2021) iz Novog Sada.  Nagradu dodeljuje Novosadski sajam knjiga u okviru „Dana Laze Kostića“.

Žiri koji je radio u sastavu Franja Petrinović (predsednik), Jelena Marićević Balać i Goran Ibrajter proglasio je ovu knjigu najboljom u kategoriji „lepe književnosti“ jer je ova knjiga preplet biografije i bibliografije Crnjanskog, a istovremeno je naučna monografija, jer poseduje ozbiljan naučni aparat.

Ova obimna monografska studija o životu i delu pisca Miloša Crnjanskog (1893–1977) predstavlja rezultat dvodecenijskih izučavanja fokusiranih prvenstveno na sam autorov književni i publicistički opus, zatim na analize i tumačenja mnoštva studija, eseja, naučnih radova i knjiga napisanih o njegovom delu, ali i na proučavanja istorijskog konteksta – vremena i prilika u kojima je autor živeo i stvarao i to na temelju arhivskih izvora (prepiska), kao i svih drugih dostupnih relevantnih istorijskih referenci i istorijske građe. Dugodišnji rad na knjizi pratili su lepa posvećenost, strpljivi i pedantan arhivski, čitalački i kritički posao što se posebno vidi na primerima korišćene objavljene i neobjavljene građe, poznavanje recepcije piščevog opusa i osvetljavanje do sada nepoznatih mesta. Transparentno izloženi rezultati, svest o celini, upućujući naslovi i podnaslovi poglavlja ali i profinjeni stil pisanja čine knjigu korisnom kako za akademsku javnost tako i znatno širi audiotorijum.

Čestitamo profesorki Raičević!

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/381/Gorana_nagrada_1_m.jpg
  • /uploads/attachment/vest/381/Gorana_nagrada_1.png
  • /uploads/attachment/vest/381/Gorana_nagrada_2.png
Vrh strane