Активности у оквиру пројекта «JaSom» на Филозофском факултету у Новом Саду

Опште

У периоду од 19. до 23. октобра 2020. г. на Филозофском факултету у Новом Саду одржале су се у оквиру међународног пројекта «Самоидентификација у мултиетничком окружењу као средство етничке толеранције (JaSom)» из програма Еразмус плус (Стратешка партнерства) две значајне активности: краткорочни тренинг из области словачке дијалектологије и наднационални састанак представника партнерских иституција – Методички центар за Словаке који живе у иностранству Универзитета «Маћеј Бел» у Банској Бистрици (Словачка, главни носилац пројекта), Теоријски лицеј «Јозеф Козачек» у Будоју (Румунија), Словачки културни центар у Нашицама (Хрватска) и Одсек за словакистику Филозофског факултета у Новом Саду.

Тема краткорочног тренинга, који је трајао од 19. до 21. октобра, били су словачки дијалекти у Војводини. Предавања и радионице из ове области водиле су представнице партнерских институција: доц. др Јасна Ухларик и проф. др Ана Макишова са Одсека за словакистику Филозофског факултета у Новом Саду, мгр Катарина Моснак Багљаш и др Зузана Другова из Методичког центра Универзитета «Маћеј Бел» из Банске Бистрице, као и др Сандра Краљ Вукшић, директорка Словачког културног центра из Нашица. На предавањима, као и у теренском истраживању у Белом Блату учествовали су и студенти Одсека за словакистику. У оквиру планираних активности одржан је сусрет са представницима Асоцијације словачких педагога и Актива учитеља словачког језика, а пројекат је био представљен и на 64. Књижевном саветовању у Бачком Петровцу. Овим активностима завршена је прва фаза реализације пројекта.

Сумирање истраживања и добијених резултата у току прве године трајања пројекта спроведено је у оквиру 2. наднационалног састанка партнeрских институција 22. и 23. октобра 2020. г. на Филозофском факултету у Новом Саду, на којем је осим већ поменутих представника појединих пројектних тимова учествовао и мгр Александер Млинарчик из Будоја у Румунији у виду онлајн учешћа. Осим тога, састанак је био посвећен и планирању следеће фазе реализације пројекта и дисеминацији резултата.

Линк ка вестима на словачком језику.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/341/logo_jasom.jpg
  • /uploads/attachment/vest/341/jasom_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/341/Jasom_4.JPG
  • /uploads/attachment/vest/341/jasom.jpg
  • /uploads/attachment/vest/341/Jasom_3.JPG
Врх стране