Месец франкофоније на Филозофском факултету

Опште

Март је месец који је традиционално у целом свету посвећен франкофонији, француском језику, његовој лепоти, богатству и разноврсности. Одсек за романистику и Франкофони универзитетски центар у Новом Саду у сарадњи са Француским институтом у Србији припремили су богат програм којим ће се и ове године на Филозофском факултету обележити Месец франкофоније.

3. март |16.30, свечана сала (114)
Предавање: Жене и дипломатија у ратним и мирнодопским условима у Краљевини Србији и Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, 1912-1914. | Femmes et diplomatie en temps de guerre et en temps de paix dans le Royaume de Serbie et dans le Royaume des Serbes, Croates et Slovènes/Yougoslavie, 1912-1941 (на француском језику, у организацији Франкофоног универзитетског центра)

Предавач: др Станислав Сретеновић, научни саветник са Института за савремену историју

У Краљевини Србији и Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца / Југославији, жене нису имале право гласа, али су имале важну активност и значајну друштвену улогу. Ова важна улога жена биће анализирана из перспективе „паралелне дипломатије“ или „парадипломатије“ коју професор Лоранс Бадел широко дефинише у три дела: Ко су ове жене? Порекло, разлози и типологија њихових поступака у време рата и акција у време мира.

6-25. март, хол Факултета
Изложба: Od Maso: Strip reporterka | Aude Massot : Reporter BD – у сарадњи са Француским институтом у Србији
Ова изложба представља стрипове на којима је Од Масо, француска уметница стрипа, радила у последњих десет година. У њима су обрађене теме које делимично осликавају њена лична животна искуства: путовања, живот изван домовине, изолација, различитости. Кроз стрип репортаже, Од Масо обрађује друштвене теме покушавајући да разуме, растави и састави савремени свет и актуелне проблеме човечанства.

11. март | 18.00, сала 222, 2. спрат
ФРАНКОФОНИ ДИКТАТ |Dictée francophone – у сарадњи са Француским институтом у Србији
У среду, 11. марта организује се 19. по реду такмичење у Франкофоном диктату. Позвани су сви који воле језичке изазове да одмере своје познавање правописа и граматике француског језика. Дођите и забавите се… на француском!

16-19. март |18.30, Кино-сала
ФИЛМСКЕ ПРОЈЕКЦИЈЕ

16. mart: La Loi de la jungle, Antonin Peretjatko | Zakon džungle, Antonin Peretjatko (FRA, 2016)
17. mart: Z, Costa Gavras | Z, Kosta Gavras (FRA/ALŽ, 1969)
19. mart: Victoria, Justine Triet |Viktorija, Žistin Trije (FRA, 2016)

Сви филмови биће приказани у оригиналној верзији са титловима на енглеском језику.

20. март | 12.00, свечана сала (114)
Квиз знања о франкофоном свету |Quiz de la francophonie
Студенти Одсека за романистику ће кроз квиз демонстрирати своја знања о француском језику и књижевности, те о богатом културно-историјском наслеђу Француске и франкофоних земаља. Сви заинтересовани су позвани да бодре наше студенте, као и да са њима одговарају на постављена питања и тако провере своје знање. За победнике квиза припремљене су пригодне награде.

Програм (пдф)

Слике

  • /uploads/attachment/vest/224/frankofonija_2020_m.jpg
Врх стране