Mesec frankofonije na Filozofskom fakultetu

Opšte

Mart je mesec koji je tradicionalno u celom svetu posvećen frankofoniji, francuskom jeziku, njegovoj lepoti, bogatstvu i raznovrsnosti. Odsek za romanistiku i Frankofoni univerzitetski centar u Novom Sadu u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji pripremili su bogat program kojim će se i ove godine na Filozofskom fakultetu obeležiti Mesec frankofonije.

3. mart |16.30, svečana sala (114)
Predavanje: Žene i diplomatija u ratnim i mirnodopskim uslovima u Kraljevini Srbiji i Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, 1912-1914. | Femmes et diplomatie en temps de guerre et en temps de paix dans le Royaume de Serbie et dans le Royaume des Serbes, Croates et Slovènes/Yougoslavie, 1912-1941 (na francuskom jeziku, u organizaciji Frankofonog univerzitetskog centra)

Predavač: dr Stanislav Sretenović, naučni savetnik sa Instituta za savremenu istoriju

U Kraljevini Srbiji i Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca / Jugoslaviji, žene nisu imale pravo glasa, ali su imale važnu aktivnost i značajnu društvenu ulogu. Ova važna uloga žena biće analizirana iz perspektive „paralelne diplomatije“ ili „paradiplomatije“ koju profesor Lorans Badel široko definiše u tri dela: Ko su ove žene? Poreklo, razlozi i tipologija njihovih postupaka u vreme rata i akcija u vreme mira.

6-25. mart, hol Fakulteta
Izložba: Od Maso: Strip reporterka | Aude Massot : Reporter BD – u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji
Ova izložba predstavlja stripove na kojima je Od Maso, francuska umetnica stripa, radila u poslednjih deset godina. U njima su obrađene teme koje delimično oslikavaju njena lična životna iskustva: putovanja, život izvan domovine, izolacija, različitosti. Kroz strip reportaže, Od Maso obrađuje društvene teme pokušavajući da razume, rastavi i sastavi savremeni svet i aktuelne probleme čovečanstva.

11. mart | 18.00, sala 222, 2. sprat
FRANKOFONI DIKTAT |Dictée francophone – u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji
U sredu, 11. marta organizuje se 19. po redu takmičenje u Frankofonom diktatu. Pozvani su svi koji vole jezičke izazove da odmere svoje poznavanje pravopisa i gramatike francuskog jezika. Dođite i zabavite se… na francuskom!

16-19. mart |18.30, Kino-sala
FILMSKE PROJEKCIJE

16. mart: La Loi de la jungle, Antonin Peretjatko | Zakon džungle, Antonin Peretjatko (FRA, 2016)
17. mart: Z, Costa Gavras | Z, Kosta Gavras (FRA/ALŽ, 1969)
19. mart: Victoria, Justine Triet |Viktorija, Žistin Trije (FRA, 2016)

Svi filmovi biće prikazani u originalnoj verziji sa titlovima na engleskom jeziku.

20. mart | 12.00, svečana sala (114)
Kviz znanja o frankofonom svetu |Quiz de la francophonie
Studenti Odseka za romanistiku će kroz kviz demonstrirati svoja znanja o francuskom jeziku i književnosti, te o bogatom kulturno-istorijskom nasleđu Francuske i frankofonih zemalja. Svi zainteresovani su pozvani da bodre naše studente, kao i da sa njima odgovaraju na postavljena pitanja i tako provere svoje znanje. Za pobednike kviza pripremljene su prigodne nagrade.

Program (pdf)

Slike

  • /uploads/attachment/vest/224/frankofonija_2020_m.jpg
Vrh strane