ПРВО МЕСТО НА СТУДЕНТСКОМ ТАКМИЧЕЊУ У КИНИ У ИНОВАЦИЈАМА У ОБЛАСТИ ОБРАЗОВАЊА

Опште

Тим студената Универзитета у Новом Саду освојио је прво место на финалном међународном студентском такмичењу у иновацијама у образовању Design For Future Education – D4FE, које је одржано од 25. до 30. децембра 2019. године, у Пекингу, Народна Република Кина. Победу на такмичењу однео је мултидисциплинарни тим студената са Универзитета у Новом Саду Pedomation, са идејом обједињавања VR технологије са егзоскелетом у сврху обучавања студената медицине при извођењу операције.

Тим студената УНС-а осмислио је систем Vovree, у којем егзо одело ствара физичке надражаје, усмерава корисника и омогућава му да уђе и физички доживи виртелни свет, креиран захваљујући примени виртуалне реалности (VR) у визуелизацији тродимензионалног простора.

Тим Универзитета у Новом Саду чинили су студенти Факултета техничких наука и Филозофског факултета: студенти мастер студија инжењерства рачунарске графике на ФТН-у Оливера Павловић и Александар Рајић, студенткиња мастер студија педагогије на Филозофском факултету Тамара Драгојевић и студенти основних студија педагогије на Филозофском факултету Јована Адамов и Огњен Обрадовић.

Домаћин такмичења био је Пекиншки педагошки универзитет (Beijing Normal University), а такмичење је организовано у сарадњи са Универзитетом у Новом Саду и Универзитетом у Кајроуану (University of Kairouan) у Тунису. У финале такмичења пласирали су се победнички тимови са националних такмичења, која су одржана истовремено у Кини, Тунису и Србији, од 22. до 24. новембра 2019. године, а у финалу такмичења друго место освојио је тим из Туниса, док је треће место припало студентима из Кине.

У финалу такмичења у Пекингу, студенти су пред стручним жиријем презентовали своју идеју у форми покретања стартап компаније. Студентима су кроз такмичење на располагању били стручни ментори који су помагали у развоју идеја, креирању бизнис плана и начину презентовања пред жиријем. Поред припреме и учешћа на такмичењу, студенти су имали прилику да се упознају са кинеском културом и образовним системом у Кини, а такође су посетили неке од најзначајнијих кинеских фирми у области технологије и образовања, као што су Baidu и TAL (Tomorrow Advancing Life).

Учешће Универзитета у Новом Саду у организацији и реализацији овог такмичења наставак је вишегодишње интензивне и плодоносне сарадње Универзитета и Факултета техничких наука са Пекиншким педагошким универзитетом, у оквиру које су до сада реализоване бројне активности у области истраживања и развоја у пољу образовних технологија.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/206/slika04_11.jpg
  • /uploads/attachment/vest/206/slika01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/206/slika02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/206/slika03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/206/slika04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/206/slika05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/206/slika06.jpg
Врх стране