PRVO MESTO NA STUDENTSKOM TAKMIČENJU U KINI U INOVACIJAMA U OBLASTI OBRAZOVANJA

Opšte

Tim studenata Univerziteta u Novom Sadu osvojio je prvo mesto na finalnom međunarodnom studentskom takmičenju u inovacijama u obrazovanju Design For Future Education – D4FE, koje je održano od 25. do 30. decembra 2019. godine, u Pekingu, Narodna Republika Kina. Pobedu na takmičenju odneo je multidisciplinarni tim studenata sa Univerziteta u Novom Sadu Pedomation, sa idejom objedinjavanja VR tehnologije sa egzoskeletom u svrhu obučavanja studenata medicine pri izvođenju operacije.

Tim studenata UNS-a osmislio je sistem Vovree, u kojem egzo odelo stvara fizičke nadražaje, usmerava korisnika i omogućava mu da uđe i fizički doživi virtelni svet, kreiran zahvaljujući primeni virtualne realnosti (VR) u vizuelizaciji trodimenzionalnog prostora.

Tim Univerziteta u Novom Sadu činili su studenti Fakulteta tehničkih nauka i Filozofskog fakulteta: studenti master studija inženjerstva računarske grafike na FTN-u Olivera Pavlović i Aleksandar Rajić, studentkinja master studija pedagogije na Filozofskom fakultetu Tamara Dragojević i studenti osnovnih studija pedagogije na Filozofskom fakultetu Jovana Adamov i Ognjen Obradović.

Domaćin takmičenja bio je Pekinški pedagoški univerzitet (Beijing Normal University), a takmičenje je organizovano u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu i Univerzitetom u Kajrouanu (University of Kairouan) u Tunisu. U finale takmičenja plasirali su se pobednički timovi sa nacionalnih takmičenja, koja su održana istovremeno u Kini, Tunisu i Srbiji, od 22. do 24. novembra 2019. godine, a u finalu takmičenja drugo mesto osvojio je tim iz Tunisa, dok je treće mesto pripalo studentima iz Kine.

U finalu takmičenja u Pekingu, studenti su pred stručnim žirijem prezentovali svoju ideju u formi pokretanja startap kompanije. Studentima su kroz takmičenje na raspolaganju bili stručni mentori koji su pomagali u razvoju ideja, kreiranju biznis plana i načinu prezentovanja pred žirijem. Pored pripreme i učešća na takmičenju, studenti su imali priliku da se upoznaju sa kineskom kulturom i obrazovnim sistemom u Kini, a takođe su posetili neke od najznačajnijih kineskih firmi u oblasti tehnologije i obrazovanja, kao što su Baidu i TAL (Tomorrow Advancing Life).

Učešće Univerziteta u Novom Sadu u organizaciji i realizaciji ovog takmičenja nastavak je višegodišnje intenzivne i plodonosne saradnje Univerziteta i Fakulteta tehničkih nauka sa Pekinškim pedagoškim univerzitetom, u okviru koje su do sada realizovane brojne aktivnosti u oblasti istraživanja i razvoja u polju obrazovnih tehnologija.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/206/slika04_11.jpg
  • /uploads/attachment/vest/206/slika01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/206/slika02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/206/slika03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/206/slika04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/206/slika05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/206/slika06.jpg
Vrh strane