Студенти педагогије заједно са студентима ФТН-а победили на такмичењу "Дизајн за будуће образовање"

Иновативном идејом – операцијом у виртуелној реалности за студенте медицине, презентованом на Националном такмичењу „Design for future education” крајем новембра, петочлани тим академаца новосадског Универзитета заслужио је путовање у Пекинг, где ће од 25. до 30. децембра на Беијинг Нормал Университy бити одржано финално надметање.

Иза имена Педомејшн (Pedomation), насталог у комбинацији појмова Padagogy и Animation, стоје мастер студенти Факултета техничких наука са смера Анимација у инжењерству Александар Рајић и Оливера Павловић, мастер студент педагогије Тамара Драгојевић, те апсолвенти са истог одсека Огњен Обрадовић и Јована Адамов са Филозофског факултета.

Раније познанство појединих чланова и слична интересовања довела су до тога да након пријаве на такмичење, чија је суштина повезивање образовања и технологије, баш они формирају тим. Првенствена идеја да употребе виртуелну реалност у настави развијала се с временом, те се изродила у нешто што ће бити од вишеструке користи младим медицинарима.

– Говоримо о домену у ком се стручњаци, одговорни за људски живот, образују и обучавају заиста дуго, па је самим тим циљ наше идеје да се процес осамостаљивања хирурга у извођењу операција убрза његовим усавршавањем у виртуелном свету – објашњава Јована Адамов, додајући да је то могуће уз помоћ егзоскелетона илити роботског одела, чији сензори реагују на иницијалне покрете руку, и вербалног усмерења ментора, који на монитору посматра приказано људско тело или орган на ком се обавља хируршки захват.

Како кажу, у току самог такмичења очекују их бројне радионице са тимовима из Кине и Туниса, као и усавршавање сопствене идеје.
Стручњаци одговорни за људски живот образују се и обучавају заиста дуго, па је циљ идеје да се  осамостаљивање хирурга у извођењу операција убрза његовим усавршавањем у виртуелном свету

– Надамо се занимљивом и, пре свега, великом искуству, упознавању друге културе, као и прилици да чујемо и видимо свеже идеје, те стекнемо нова познанства – поделили су с „Дневником”, који им је пожелео срећу.

Глобално такмичење у дизајну за будуће образовање „Design for future education” има за циљ да обучи таленте широм света и научи их новим вештинама дизајнерског размишљања за пружање нових образовних решења за друштво, а спонзоришу га Beijing Normal University и Пекиншко дизајнерско друштво. Задатак такмичара је био да понуде решење у оквиру три теме: образовање у оквиру породице, безбедности или науке.


Извор: Dnevnik.rs

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/200/3.png
  • /uploads/attachment/vest/200/2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/200/1.jpg
Врх стране