Studenti pedagogije zajedno sa studentima FTN-a pobedili na takmičenju "Dizajn za buduće obrazovanje"

Inovativnom idejom – operacijom u virtuelnoj realnosti za studente medicine, prezentovanom na Nacionalnom takmičenju „Design for future education” krajem novembra, petočlani tim akademaca novosadskog Univerziteta zaslužio je putovanje u Peking, gde će od 25. do 30. decembra na Beijing Normal University biti održano finalno nadmetanje.

Iza imena Pedomejšn (Pedomation), nastalog u kombinaciji pojmova Padagogy i Animation, stoje master studenti Fakulteta tehničkih nauka sa smera Animacija u inženjerstvu Aleksandar Rajić i Olivera Pavlović, master student pedagogije Tamara Dragojević, te apsolventi sa istog odseka Ognjen Obradović i Jovana Adamov sa Filozofskog fakulteta.

Ranije poznanstvo pojedinih članova i slična interesovanja dovela su do toga da nakon prijave na takmičenje, čija je suština povezivanje obrazovanja i tehnologije, baš oni formiraju tim. Prvenstvena ideja da upotrebe virtuelnu realnost u nastavi razvijala se s vremenom, te se izrodila u nešto što će biti od višestruke koristi mladim medicinarima.

– Govorimo o domenu u kom se stručnjaci, odgovorni za ljudski život, obrazuju i obučavaju zaista dugo, pa je samim tim cilj naše ideje da se proces osamostaljivanja hirurga u izvođenju operacija ubrza njegovim usavršavanjem u virtuelnom svetu – objašnjava Jovana Adamov, dodajući da je to moguće uz pomoć egzoskeletona iliti robotskog odela, čiji senzori reaguju na inicijalne pokrete ruku, i verbalnog usmerenja mentora, koji na monitoru posmatra prikazano ljudsko telo ili organ na kom se obavlja hirurški zahvat.

Kako kažu, u toku samog takmičenja očekuju ih brojne radionice sa timovima iz Kine i Tunisa, kao i usavršavanje sopstvene ideje.
Stručnjaci odgovorni za ljudski život obrazuju se i obučavaju zaista dugo, pa je cilj ideje da se  osamostaljivanje hirurga u izvođenju operacija ubrza njegovim usavršavanjem u virtuelnom svetu

– Nadamo se zanimljivom i, pre svega, velikom iskustvu, upoznavanju druge kulture, kao i prilici da čujemo i vidimo sveže ideje, te steknemo nova poznanstva – podelili su s „Dnevnikom”, koji im je poželeo sreću.

Globalno takmičenje u dizajnu za buduće obrazovanje „Design for future education” ima za cilj da obuči talente širom sveta i nauči ih novim veštinama dizajnerskog razmišljanja za pružanje novih obrazovnih rešenja za društvo, a sponzorišu ga Beijing Normal University i Pekinško dizajnersko društvo. Zadatak takmičara je bio da ponude rešenje u okviru tri teme: obrazovanje u okviru porodice, bezbednosti ili nauke.


Izvor: Dnevnik.rs

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/200/3.png
  • /uploads/attachment/vest/200/2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/200/1.jpg
Vrh strane