Студенткиња Филозофског факултета Тијана Ћопић победила на државном такмичењу из кинеског језика

Опште

У суботу 18. маја 2019. године, у Првој београдској гимназији, одржано је 18. такмичење у познавању кинеског језика и културе за територију Републике Србије под називом „Кинески мост”. Организатор овог такмичења на међународном нивоу је државна канцеларија за промоцију кинеског језика ХАНБАН, а прелиминарно такмичење је организовао Конфуцијев институт Универзитета у Новом Саду уз подршку Амбасаде НР Кине. Спонзор такмичења ове године је била компанија “Zijin Bor Copper” доо.

На такмичењу су учествовали студенти Филолошког факултета из Београда, Универзитета „Мегатренд”, Економског факултета из Суботице и Филозофског факултета из Новог Сада и Конфуцијевог института Универзитета у Новом Саду. Студенти су били подељени у две групе: студенти са основним и студенти са напредним нивоом знања из кинеског језика. Обе групе су се у три категорије: говорништво, таленат и квиз знања о познавању кинеског језика и културе, док су студенти са напредним нивоом знања писали састав на задату тему на кинеском језику.

Победник такмичења у категорији студената са напредним нивоом знања кинеског је Тијана Ћопић, студенткиња друге године англистике на Филозофском факултету, на којем учи и кинески језик као изборни. Тијана је својим знањем кинеског језика, али и калиграфским умећем оставила снажан утисак и на кинеске медије, који су пратили ово такмичење и званично објавили снимак њеног калиграфског исписа. У јулу ове године, Тијана ће представљати Србију на светском такмичењу у Кини.
Ово је трећа година за редом да студенти Филозофског факултета, који уче кинески као изборни језик освајају прво место, а први пут је то у напредној категорији, чиме се још једном потврђује да сарадња кинеске и српске стране даје најбоље резултате.

Сви трошкови одласка и боравка победника у Кини ће бити плаћени од стране кинеске државне канцеларије Ханбан.

Наташа Пешић

Слике

  • /uploads/attachment/vest/103/Kineski_Tijana_Copic.jpg
Врх стране