Studentkinja Filozofskog fakulteta Tijana Ćopić pobedila na državnom takmičenju iz kineskog jezika

Opšte

U subotu 18. maja 2019. godine, u Prvoj beogradskoj gimnaziji, održano je 18. takmičenje u poznavanju kineskog jezika i kulture za teritoriju Republike Srbije pod nazivom „Kineski most”. Organizator ovog takmičenja na međunarodnom nivou je državna kancelarija za promociju kineskog jezika HANBAN, a preliminarno takmičenje je organizovao Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu uz podršku Ambasade NR Kine. Sponzor takmičenja ove godine je bila kompanija “Zijin Bor Copper” doo.

Na takmičenju su učestvovali studenti Filološkog fakulteta iz Beograda, Univerziteta „Megatrend”, Ekonomskog fakulteta iz Subotice i Filozofskog fakulteta iz Novog Sada i Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu. Studenti su bili podeljeni u dve grupe: studenti sa osnovnim i studenti sa naprednim nivoom znanja iz kineskog jezika. Obe grupe su se u tri kategorije: govorništvo, talenat i kviz znanja o poznavanju kineskog jezika i kulture, dok su studenti sa naprednim nivoom znanja pisali sastav na zadatu temu na kineskom jeziku.

Pobednik takmičenja u kategoriji studenata sa naprednim nivoom znanja kineskog je Tijana Ćopić, studentkinja druge godine anglistike na Filozofskom fakultetu, na kojem uči i kineski jezik kao izborni. Tijana je svojim znanjem kineskog jezika, ali i kaligrafskim umećem ostavila snažan utisak i na kineske medije, koji su pratili ovo takmičenje i zvanično objavili snimak njenog kaligrafskog ispisa. U julu ove godine, Tijana će predstavljati Srbiju na svetskom takmičenju u Kini.
Ovo je treća godina za redom da studenti Filozofskog fakulteta, koji uče kineski kao izborni jezik osvajaju prvo mesto, a prvi put je to u naprednoj kategoriji, čime se još jednom potvrđuje da saradnja kineske i srpske strane daje najbolje rezultate.

Svi troškovi odlaska i boravka pobednika u Kini će biti plaćeni od strane kineske državne kancelarije Hanban.

Nataša Pešić

Slike

  • /uploads/attachment/vest/103/Kineski_Tijana_Copic.jpg
Vrh strane