Филозофски факултет потписао је споразум о сарадњи са амбасадом Португала

Данас је на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, уз звуке фадо музике и присуство великог броја студената, професора и запослених Факултета, потписан протокол о сарадњи између Факултета и Института Камоеш. У име Института споразум је потписао Његова Екселенција, господин Аугушто Сараива Пејшото (Аугусто Сараива Пеиxото), амбасадор Португала у Београду, док је Факултет заступала деканица, проф. др Ивана Живанчевић Секеруш.

    У свом обраћању деканица Живанчевић Секеруш је изразила задовоЉство због наставка сарадње са Институтом Камоеш и амбасадом Португала која је започела још у време док је она била продеканица за међународну сарадњу, најавила да ускоро на Факултет стижу књиге на португалском језику и да ће на Факултету, поред језика који се увелико учи, ускоро бити и различити програми у вези са португалском културом. Обративши се посебно студентима, нагласила је да значај учења језика данас и важности да поред „глобиша“, односно енглеског језика који данас скоро сви говоре, у свој професионални портфолио додају бар још један језик, нпр. португалски.

    Амбасадор Сараива Пејшото је исказао радост што је у Новом Саду јер нема често прилику да борави у њему, као и задовоЉство што ће нови споразум бити потписан. Потсетио је на први боравак на Факултету 2011. када је потписан и први споразум о увођењу португалског језика на Филозофски факултету. Нагласио је да је португалски језик један од најраспрострањенијих на свету, којим говори више од 260 милиона Људи, почев од Португала, преко Бразила до земаЉа, некадашњих португалских колонија у Африци, па све до Источног Тимора у Азији. На крају је закЉучио: „Имајући у виду да је култура оно што приближава народе и без обзира на финансијске проблеме и тешкоће са којима се култура суочава у различитим земЉама, сматрамо да је врло битно да смо, захваЉујући напорима и улози Филозофског факултета, данас у Новом Саду и да потписујемо споразум о сарадњи и да отварамо Центар за португалски језик. Сигуран сам да ће овај споразум отворити врата за нове видове сарадње у култури као што је гостовање португалске књижевности, сликарства, архитектуре и свих видова културне сарадње који могу да се спроведу под окриЉем овог споразума.“

    Споразум представЉа наставак и унапређење дугогодишње изванредне сарадње између Факултета и амбасаде Португала. ЗахваЉујући првом споразуму потписаном 2011.године, португалски језик је почео да се учи у факултетском Центру за језике факултативно, а неколико година касније постао је и један од тзв. обавезних изборних предмета за које студенти добијају бодове, а сви заинтересовани суграђани могу и даЉе да га уче у Центру за језике. Нови споразум предвиђа унапређење досадашње сарадње оснивањем Центра за португалски језик и културу на Филозофском факултету који ће финансирати португалска амбасада.

    На Филозофском факултету се учи или проучава више од 20 језика и португалски је део ове велике породице са којом се студенти Факултета, али и сви заинтересовани могу упознати кроз курсеве које организује Центар за језике.

    Са преко 260 милиона изворних говорника, португалски је шести на листи језика по броју говорника на свету и други најраспрострањенији романски језик, иза шпанског.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7/Sporazum_izmedju_FF_i_portugalske_ambasade__6_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7/Sporazum_izmedju_FF_i_portugalske_ambasade__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7/Sporazum_izmedju_FF_i_portugalske_ambasade__2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7/Sporazum_izmedju_FF_i_portugalske_ambasade__3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7/Sporazum_izmedju_FF_i_portugalske_ambasade__4_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7/Sporazum_izmedju_FF_i_portugalske_ambasade__5_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7/Sporazum_izmedju_FF_i_portugalske_ambasade__8_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7/Sporazum_izmedju_FF_i_portugalske_ambasade__9_.JPG
Врх стране