Уручење награда учесницима књижевног конкурса „Књига се каже шума“

Време20. јун 2023. 13:00

Одсек за српску књижевност Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду покренуо је наградни књижевни конкурс за ученике средњих школа на тему екологије, еколошке свести, природе, технологије, културе и књижевности, будући да ове године славимо неколико значајних јубилеја еколошке и фантастичне књижевности: четрдесет година од објављивања романа “Беснило” Борислава Пекића, двадесет година од епске еколошке фантазије “Авен и јазопас у земљи Ваука” Уроша Петровића, те педесет година еколошких научнофантастичних прича „Свет се каже шума” и „Пространије од царства и спорије” Урсуле Ле Гвин.

Конкурс је трајао од почетка априла до половине маја. Пристигло је 40 радова из целе Србије и Републике Српске, а стручни жири који је радио у саставу: др Марина Токин, доц. др Јелена Марићевић Балаћ и доц. др Милош Јоцић, прогласио је најбоље.

ПОБЕДНИЦИ конкурса су:
Александра Цветић (Војна гимназија, Београд);
Анђелија Милошевић (Гимназија „Скендербеу“, Прешево);
Лука Јерковић (Школски центар „Никола Тесла“, Вршац);
Виктор Бицо (Техничка школа „Иван Сарић“, Суботица);
Милица Станисављевић (СШ „Младост“, Петровац на Млави).

Специјалне ПОХВАЛЕ добили су:
Дарко Лазаревић (Гимназија „Филип Вишњић“, Бијељина);
Милица Боровчанин (ЈУ СШЦ „Василије Острошки, Соколац);
Тара Алимпић (Стручна хемијска и текстилна школа, Шабац).

Форма рада је била слободна, а у обзир су долазили сви познати и популарни књижевни облици: проза, поезија, драмски текст, есеј, сценарио, стрип, манга, жанровска дела (научна фантастика, епска фантазија, крими-прича), fan fiction итд.

Награде ће победницима бити свечано уручене 20. јуна 2023. године, у 13 часова, у Свечаној сали (114) Филозофског факултета у Новом Саду.

Слике

  • /uploads/attachment/najava/298/knjiga_se_kaze_suma_m.png
Врх стране