Uručenje nagrada učesnicima književnog konkursa „Knjiga se kaže šuma“

Vreme 20. jun 2023. 13:00

Odsek za srpsku književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu pokrenuo je nagradni književni konkurs za učenike srednjih škola na temu ekologije, ekološke svesti, prirode, tehnologije, kulture i književnosti, budući da ove godine slavimo nekoliko značajnih jubileja ekološke i fantastične književnosti: četrdeset godina od objavljivanja romana “Besnilo” Borislava Pekića, dvadeset godina od epske ekološke fantazije “Aven i jazopas u zemlji Vauka” Uroša Petrovića, te pedeset godina ekoloških naučnofantastičnih priča „Svet se kaže šuma” i „Prostranije od carstva i sporije” Ursule Le Gvin.

Konkurs je trajao od početka aprila do polovine maja. Pristiglo je 40 radova iz cele Srbije i Republike Srpske, a stručni žiri koji je radio u sastavu: dr Marina Tokin, doc. dr Jelena Marićević Balać i doc. dr Miloš Jocić, proglasio je najbolje.

POBEDNICI konkursa su:
Aleksandra Cvetić (Vojna gimnazija, Beograd);
Anđelija Milošević (Gimnazija „Skenderbeu“, Preševo);
Luka Jerković (Školski centar „Nikola Tesla“, Vršac);
Viktor Bico (Tehnička škola „Ivan Sarić“, Subotica);
Milica Stanisavljević (SŠ „Mladost“, Petrovac na Mlavi).

Specijalne POHVALE dobili su:
Darko Lazarević (Gimnazija „Filip Višnjić“, Bijeljina);
Milica Borovčanin (JU SŠC „Vasilije Ostroški, Sokolac);
Tara Alimpić (Stručna hemijska i tekstilna škola, Šabac).

Forma rada je bila slobodna, a u obzir su dolazili svi poznati i popularni književni oblici: proza, poezija, dramski tekst, esej, scenario, strip, manga, žanrovska dela (naučna fantastika, epska fantazija, krimi-priča), fan fiction itd.

Nagrade će pobednicima biti svečano uručene 20. juna 2023. godine, u 13 časova, u Svečanoj sali (114) Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Slike

  • /uploads/attachment/najava/298/knjiga_se_kaze_suma_m.png
Vrh strane