Недеља ЛИТПРАКС пројекта на Универзитету у Новом Саду

Време21. март 2023. 09:00

Са задовољством вас обавештавамо да ће од 21. до 24. марта 2023, ректорат Универзитета у Новом Саду и Филозофски факултет УНС бити домаћини прве радионице и мултипликаторског догађаја пројекта LITPRAX: Literature in praxis: Professional challenges of reading, translating and editing in digital age, Erasmus + KA220-HED - Cooperation partnerships in higher education 2021-1-SI01-KA220-HED-000023037, чији конзорцијум чине Универзитет у Љубљани (координатор пројекта), Западни универзитет у Темишвару, Универзитет у Новом Саду, Виши савет за научна истраживања (CSIC) из Шпаније и издавачка кућа Малинц из Словеније.

На тродневним радионицама (21−23. март) учествоваће преко стотину пријављених полазника са 28 универзитета из 15 земаља: двадесеторо студената из Словеније, Румуније и Србије биће присутно уживо, док ће остали (поменуте три земље, Црна Гора, Хрватска, Македониа, Чешка, Шпанија, Француска, Молдавија, Перу, Мексико, Доминиканска Република, Аргентина и Колумбија) присуствовати на даљину. На отварању скупа госте ће поздравити проректорка за међународну сарадњу УНС-а Сабина Халупка Решетар, деканка Филозифског факултета Ивана Живанчевић Секеруш, главна координаторка ЛИТПРАКС-а Маја Шабец и координаторка пројекта за УНС Бојана Ковачевић Петровић.

Радионице ће бити посвећене књижевној продукцији, канонским писцима, савременој књижевности на шпанском језику, детективској прози, аутофикцији и анализи кратке приче, књижевном и колоквијалном превођењу, а поред тога биће одржана дебата о томе да ли је књижевност уметност или роба, разговор с двоје угледних хиспаноамеричких писаца: Андреом Јефтановић (Чиле) и Сантјагом Ронкаљолом (Перу) и округли сто са троје преводилаца из Словеније (Марјета Дробнич), Румуније (Алина Цантацузино) и Србије (Бранко Анђић).

Током тродневних активности, студенти ће превести причу „Biarritz“ венецуеланског писца Родрига Бланко Калдерона на словеначки, румунски и српски језик, а њихови преводи биће објављени на сајту ЛИТПРАКС-а.

            Последњег дана новосадског скупа, 24. марта, у оквиру мултипликаторског догађаја с почетком у 10 и 14 часова, биће представљени резултати првог дела ЛИТПРАКС пројекта, појединцма и институцијама ван конзорцијума. Сви заинтересовани могу да се пријаве на имејл info@litprax.org.

Програм
Позивница
Плакат

У Новом Саду, 19. марта 2023.

            ЛИТПРАКС тим

 

Слике

  • /uploads/attachment/najava/264/logo_najava.png
Врх стране