Nedelja LITPRAKS projekta na Univerzitetu u Novom Sadu

Vreme 21. mart 2023. 09:00

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će od 21. do 24. marta 2023, rektorat Univerziteta u Novom Sadu i Filozofski fakultet UNS biti domaćini prve radionice i multiplikatorskog događaja projekta LITPRAX: Literature in praxis: Professional challenges of reading, translating and editing in digital age, Erasmus + KA220-HED - Cooperation partnerships in higher education 2021-1-SI01-KA220-HED-000023037, čiji konzorcijum čine Univerzitet u Ljubljani (koordinator projekta), Zapadni univerzitet u Temišvaru, Univerzitet u Novom Sadu, Viši savet za naučna istraživanja (CSIC) iz Španije i izdavačka kuća Malinc iz Slovenije.

Na trodnevnim radionicama (21−23. mart) učestvovaće preko stotinu prijavljenih polaznika sa 28 univerziteta iz 15 zemalja: dvadesetoro studenata iz Slovenije, Rumunije i Srbije biće prisutno uživo, dok će ostali (pomenute tri zemlje, Crna Gora, Hrvatska, Makedonia, Češka, Španija, Francuska, Moldavija, Peru, Meksiko, Dominikanska Republika, Argentina i Kolumbija) prisustvovati na daljinu. Na otvaranju skupa goste će pozdraviti prorektorka za međunarodnu saradnju UNS-a Sabina Halupka Rešetar, dekanka Filozifskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš, glavna koordinatorka LITPRAKS-a Maja Šabec i koordinatorka projekta za UNS Bojana Kovačević Petrović.

Radionice će biti posvećene književnoj produkciji, kanonskim piscima, savremenoj književnosti na španskom jeziku, detektivskoj prozi, autofikciji i analizi kratke priče, književnom i kolokvijalnom prevođenju, a pored toga biće održana debata o tome da li je književnost umetnost ili roba, razgovor s dvoje uglednih hispanoameričkih pisaca: Andreom Jeftanović (Čile) i Santjagom Ronkaljolom (Peru) i okrugli sto sa troje prevodilaca iz Slovenije (Marjeta Drobnič), Rumunije (Alina Cantacuzino) i Srbije (Branko Anđić).

Tokom trodnevnih aktivnosti, studenti će prevesti priču „Biarritz“ venecuelanskog pisca Rodriga Blanko Kalderona na slovenački, rumunski i srpski jezik, a njihovi prevodi biće objavljeni na sajtu LITPRAKS-a.

            Poslednjeg dana novosadskog skupa, 24. marta, u okviru multiplikatorskog događaja s početkom u 10 i 14 časova, biće predstavljeni rezultati prvog dela LITPRAKS projekta, pojedincma i institucijama van konzorcijuma. Svi zainteresovani mogu da se prijave na imejl info@litprax.org.

Program
Pozivnica
Plakat

U Novom Sadu, 19. marta 2023.

            LITPRAKS tim

 

Slike

  • /uploads/attachment/najava/264/logo_najava.png
Vrh strane