Дан ОТВОРЕНИХ ВРАТА, 2. новембар 2019.

Време02. новембар 2019. 10:00

Драги средњошколци,

Добро дошли на Дан отворених врата Филозофског факултета, који за вас организујемо 2. новембра 2019. године, у суботу, да не морате да бежите са часова, а од 10 до 13 сати да можете да се наспавате пре него што нас посетите.

 

12 ПИТАЊА НА КОЈА ЋЕТЕ ДОБИТИ ОДГОВОРЕ АКО ДОЂЕТЕ НА ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА

 

#1 Шта све можете да студирате на Филозофском?

Филозофски факултет има 20 акредитованих студијских програма на основним студијама и 2 која ће ускоро бити акредитована. Дођите да се упознате са свим програмима. Можда имамо нешто што би вам се свидело, а нисте ни знали да постоји.

 

 

#2 Шта све можете да радите кад дипломирате?

У дипломи коју стекнете на Филозофском факултету вероватно ће писати да сте професор, али то не значи да са њом можете да радите само у школи. Напротив! Број занимања која се отварају пред вама је много већи. Знате ли да неки наши дипломирани студенти  раде и у Гуглу?

Ево и предлога: погледајте кратак филм у коме за вас говоре наши некадашњи студенти, данас успешни људи у разним областима.

 

#3 Како да се на време добро спремите за пријемни?

Пријемни  испит је за многе врло стресна ситуација. Ако будете добро припремљени, и стрес ће бити мањи. Наши професори и студенти ће вам објаснити шта вам је потребно од литературе и да ли се на Факултету одржава припремна настава за ваш жељени студијски програм.

 

#4 Како изгледа студентски живот?

Наши студенти ће радо разговарати са вама о свему што вас занима: од учења, предавања и испита, преко исхране у мензи и становања у студентским домовима, до чувених студентских журки и филозофијада. Али они ће вам причати и о другим стварима попут студентског активизма, студентских спортских тимова, студентског позоришта и о још много чему.

 

#5 Хоћете ли имати праксу и где?

Наравно! Филозофски факултет има потписане споразуме о сарадњи и о обављању студентске праксе у многобројним институцијама. Дођите и сазнајте како изгледа пракса за будуће новинаре, педагоге, психологе, филологе, филозофе, историчаре, социологе, социјалне раднике, комуникологе...

 

#6 Каква је опрема на Факултету?

Филозофски  факултет прати савремене трендове у образовању,  а то значи да наставници користе и савремену опрему. Дођите да видите како изгледају неке од учионица, амфитеатар, кино-сала са платном за ХД/3Д пројекције, ТВ студио са режијом, радијски студио, лабораторија за експерименталну психологију…

 

#7 Хоћемо ли на Факултету имати све књиге које су нам потребне?

О, да! Библиотека броји више од 600.000 књига и часописа на свим језицима који се уче на Филозофском, а има их скоро 30.

Овде можете мало да завирите у Централни депо, 11 семинарских библиотека и Централну читаоницу

 

#8 Можемо ли ићи на међународну размену студената?

Свакако! И то већ у трећем семестру! Наш факултет је веома активан у међународној сарадњи. Више од 500 студената и наставника Филозофског факултета су већ били део међународне размене. Студенти ће вам испричати своја искуства након што су провели три до девет месеци на неком од универзитета у иностранству, а колеге из Канцеларије за међународну сарадњу упознаће вас са свим потребним процедурама.

Погледајте мапу партнерских универзитета. Можда ћете ускоро бити гост једног од њих.

 

#9 Зашто је важно да су факултет и студијски програм акредитовани?

Зато што то значи да ће ваша диплома бити важећа и призната. Акредитацијом се одређује да ли је факултет испунио све обавезе и стандарде који су Законом о високом образовању прописани. То значи да има одговарајући наставни кадар, да су програми квалитетни и добро организовани, да има довољан број просторија с обзиром на број студената који уписује и сл.

 

#10 Шта ако будем имао неки проблем на студијама? 

Проблеми су саставни део живота, али наш Центар за подршку студентима помаже у њиховом превазилажењу. Дођите и упознајте се са вршњачким менторима и другим волонтерима из Центра, али и са члановима Студентског парламента. Они ће вам објаснити све што треба да знате ако се појави неки проблем.

 

#11 Да ли на Факултету можемо добити и неки међународно признати сертификат, невезано за диплому?

Филозофски факултет је овлашћени тестни центар за информатичку област, па је студентима омогућено стицање ЕЦДЛ сертифаката. ЕЦДЛ представља међународни сертификат информатичке писмености.  Наши волонтери ће вам објаснити како се стиче.

Поред тога, у оквиру Конфуцијевог института, чије је седиште на Филозофском факултету, могу  се полагати испити за међународно признате сертификате за познавање кинеског језика ХСК и ХСКК.

 

#12 Шта све има у кампусу Универзитета у Новом Саду?

Филозофски факултет се налази наспрам Петроварадинске тврђаве, на левој обали Дунава у једином универзитетском кампусу у Србији. Кампус значи да су на једном месту груписани скоро сви факултети, затим студенстки домови за становање, студентски дом здравља, студентски ресторан (менза), спортски терени за студенте и разне друге организације неопходне за функционисање студентског живота.

То, поред осталог,  значи да ће вам ваши пријатељи из школе који упишу неки други факултет бити близу и да ћете паузе између предавања моћи да користите и за дружење са њима.

 

Чекамо вас 2. новембра на Филозофском факултету!

 

 

Придружите се нашој групи на Фејсбуку

Филозофски факултет НС - УПИС 2020

и будите у току са свим новим информацијама везаним за упис на факултет!

За све додатне информације можете нам писати на info@ff.uns.ac.rs

 

Слике

  • /uploads/attachment/najava/69/Dan_otvorenih_vrata_m.jpg
Врх стране