Dan OTVORENIH VRATA, 2. novembar 2019.

Vreme 02. novembar 2019. 10:00

Dragi srednjoškolci,

Dobro došli na Dan otvorenih vrata Filozofskog fakulteta, koji za vas organizujemo 2. novembra 2019. godine, u subotu, da ne morate da bežite sa časova, a od 10 do 13 sati da možete da se naspavate pre nego što nas posetite.

 

12 PITANJA NA KOJA ĆETE DOBITI ODGOVORE AKO DOĐETE NA DAN OTVORENIH VRATA

 

#1 Šta sve možete da studirate na Filozofskom?

Filozofski fakultet ima 20 akreditovanih studijskih programa na osnovnim studijama i 2 koja će uskoro biti akreditovana. Dođite da se upoznate sa svim programima. Možda imamo nešto što bi vam se svidelo, a niste ni znali da postoji.

 

 

#2 Šta sve možete da radite kad diplomirate?

U diplomi koju steknete na Filozofskom fakultetu verovatno će pisati da ste profesor, ali to ne znači da sa njom možete da radite samo u školi. Naprotiv! Broj zanimanja koja se otvaraju pred vama je mnogo veći. Znate li da neki naši diplomirani studenti  rade i u Guglu?

Evo i predloga: pogledajte kratak film u kome za vas govore naši nekadašnji studenti, danas uspešni ljudi u raznim oblastima.

 

#3 Kako da se na vreme dobro spremite za prijemni?

Prijemni  ispit je za mnoge vrlo stresna situacija. Ako budete dobro pripremljeni, i stres će biti manji. Naši profesori i studenti će vam objasniti šta vam je potrebno od literature i da li se na Fakultetu održava pripremna nastava za vaš željeni studijski program.

 

#4 Kako izgleda studentski život?

Naši studenti će rado razgovarati sa vama o svemu što vas zanima: od učenja, predavanja i ispita, preko ishrane u menzi i stanovanja u studentskim domovima, do čuvenih studentskih žurki i filozofijada. Ali oni će vam pričati i o drugim stvarima poput studentskog aktivizma, studentskih sportskih timova, studentskog pozorišta i o još mnogo čemu.

 

#5 Hoćete li imati praksu i gde?

Naravno! Filozofski fakultet ima potpisane sporazume o saradnji i o obavljanju studentske prakse u mnogobrojnim institucijama. Dođite i saznajte kako izgleda praksa za buduće novinare, pedagoge, psihologe, filologe, filozofe, istoričare, sociologe, socijalne radnike, komunikologe...

 

#6 Kakva je oprema na Fakultetu?

Filozofski  fakultet prati savremene trendove u obrazovanju,  a to znači da nastavnici koriste i savremenu opremu. Dođite da vidite kako izgledaju neke od učionica, amfiteatar, kino-sala sa platnom za HD/3D projekcije, TV studio sa režijom, radijski studio, laboratorija za eksperimentalnu psihologiju…

 

#7 Hoćemo li na Fakultetu imati sve knjige koje su nam potrebne?

O, da! Biblioteka broji više od 600.000 knjiga i časopisa na svim jezicima koji se uče na Filozofskom, a ima ih skoro 30.

Ovde možete malo da zavirite u Centralni depo, 11 seminarskih biblioteka i Centralnu čitaonicu

 

#8 Možemo li ići na međunarodnu razmenu studenata?

Svakako! I to već u trećem semestru! Naš fakultet je veoma aktivan u međunarodnoj saradnji. Više od 500 studenata i nastavnika Filozofskog fakulteta su već bili deo međunarodne razmene. Studenti će vam ispričati svoja iskustva nakon što su proveli tri do devet meseci na nekom od univerziteta u inostranstvu, a kolege iz Kancelarije za međunarodnu saradnju upoznaće vas sa svim potrebnim procedurama.

Pogledajte mapu partnerskih univerziteta. Možda ćete uskoro biti gost jednog od njih.

 

#9 Zašto je važno da su fakultet i studijski program akreditovani?

Zato što to znači da će vaša diploma biti važeća i priznata. Akreditacijom se određuje da li je fakultet ispunio sve obaveze i standarde koji su Zakonom o visokom obrazovanju propisani. To znači da ima odgovarajući nastavni kadar, da su programi kvalitetni i dobro organizovani, da ima dovoljan broj prostorija s obzirom na broj studenata koji upisuje i sl.

 

#10 Šta ako budem imao neki problem na studijama? 

Problemi su sastavni deo života, ali naš Centar za podršku studentima pomaže u njihovom prevazilaženju. Dođite i upoznajte se sa vršnjačkim mentorima i drugim volonterima iz Centra, ali i sa članovima Studentskog parlamenta. Oni će vam objasniti sve što treba da znate ako se pojavi neki problem.

 

#11 Da li na Fakultetu možemo dobiti i neki međunarodno priznati sertifikat, nevezano za diplomu?

Filozofski fakultet je ovlašćeni testni centar za informatičku oblast, pa je studentima omogućeno sticanje ECDL sertifakata. ECDL predstavlja međunarodni sertifikat informatičke pismenosti.  Naši volonteri će vam objasniti kako se stiče.

Pored toga, u okviru Konfucijevog instituta, čije je sedište na Filozofskom fakultetu, mogu  se polagati ispiti za međunarodno priznate sertifikate za poznavanje kineskog jezika HSK i HSKK.

 

#12 Šta sve ima u kampusu Univerziteta u Novom Sadu?

Filozofski fakultet se nalazi naspram Petrovaradinske tvrđave, na levoj obali Dunava u jedinom univerzitetskom kampusu u Srbiji. Kampus znači da su na jednom mestu grupisani skoro svi fakulteti, zatim studenstki domovi za stanovanje, studentski dom zdravlja, studentski restoran (menza), sportski tereni za studente i razne druge organizacije neophodne za funkcionisanje studentskog života.

To, pored ostalog,  znači da će vam vaši prijatelji iz škole koji upišu neki drugi fakultet biti blizu i da ćete pauze između predavanja moći da koristite i za druženje sa njima.

 

Čekamo vas 2. novembra na Filozofskom fakultetu!

 

 

Pridružite se našoj grupi na Fejsbuku

Filozofski fakultet NS - UPIS 2020

i budite u toku sa svim novim informacijama vezanim za upis na fakultet!

Za sve dodatne informacije možete nam pisati na info@ff.uns.ac.rs

 

Slike

  • /uploads/attachment/najava/69/Dan_otvorenih_vrata_m.jpg
Vrh strane