Често постављана питања

Када ће ми бити исплаћена стипендија?

За стипендисте програма Еразмус+, стипендију исплаћује Универзитет у Новом Саду. Након што вам буде потврђено да сте добили стипендију, потребно је обратити се на outgoing.erasmus@uns.ac.rs.

Ако је у питању програм ЦЕЕПУС, висина стипендије, као и могућност обезбеђивања смештаја у студентском дому, варира у зависности од државе у коју стипендиста одлази, а детаљне информације се могу пронаћи на страницама појединачних држава на www.ceepus.info сајту. За исплату стипендије и смештај, свакако се треба обратити универзитету на који се иде, јер је страна која прима задужена за исплату стипендије.

Да ли ми је потребан доказ о знању страног језика?

Да, за програм Еразмус+, потврда о знању страног језика на нивоу који се тражи у конкурсу је неопходна за све студенте који се пријављују за тај конкурс. Потврда може бити и положен испит страног језика из Уверења о положеним испитима, неки од сертификата из школе језика или слично. Уколико немате потврду, можете се обратити Центру за језике и договорити полагање класификационог теста.

Какав доказ о језику ми је потребан?

Доказ о језику може бити потврда о положеним испитима где ће се видети испит из страног језика и на ком нивоу је знање - доказ из школе страних језика, међународно признате дипломе (DELE, DELF, FCE, CAE, TOEFL, CPE, IELTS и сл). Исто тако, заинтересовани кандидати се могу тестирати у Центру за језике Филозофског факултета након чега ће добити потврду о знању језика на одговарајућем нивоу. Такође, могуће је да је у конкурсу наведено да је потребно доставити посебну врсту доказа о знању језика који захтева партнерски универзитет или амбасада ради конкурисања за визу на шта треба обратити пажњу.

Шта обухвата стипендија?

Стипендија за програм Еразмус+ обухвата месечну стипендију у износу који прописује Европска комисија. Дневница је предвиђена за трошкове смештаја и исхране, а за организацију смештаја задужена је особа која одлази на мобилност.

ЦЕЕПУС стипендија подразумева месечну стипендију у износу који прописује свака ЦЕЕПУС земља за себе, а неретко и смештај. Износи за појединачне земље, као и информације о смештају, могу се добити на сајту www.ceepus.info.

Коме могу да се обратим за договор око признавања испита и састављања Уговора о учењу?

За све договоре око признавања испита и састављања Уговора о учењу се обраћате исклучиво академском коодинатору на вашем одсеку, а не предметном наставнику.

Ко може да ми напише писмо препоруке?

Писмо препоруке за пријаву за мобилност може да напише било ко од наставника на универзитету без обзира на звање. Препоручљиво је тражити писмо препоруке од наставника који добро познаје ваш рад и способности. Писмо препоруке не може да вам пише академски координатор за размену на вашем одсеку.

Да ли неко може да помогне око резервације смештаја и превоза?

За програм Еразмус+, за организацију смештаја задужена је особа која одлази на мобилност, но често су и партнерски универзитети вољни да препоруче или резервишу смештај, те је потребно договорити се са њима.

За програм ЦЕЕПУС, смештај је често укључен у стипендију, па се треба распитати код универзтиета на који се иде, док трошкове превоза сносе сами стипендисти.

Да ли ми је потребно здравствено осигурање?

Да, осигурање је неопходно и често ће партнерски универзитет тражити и потврду о осигурању пре мобилности. За питања о типу осигурања, потребно је обратити се партнерском универзитету или Канцеларији за међународну сарадњу на Универзитету.

Колико има пријављених до сада на конкурсе? Колико има расположивих места?

Ове информације нисмо у могућности да пружамо јер зависи од расположивих средстава, што је променљиво. Савет студентима је да се потруде да што боље ураде своју пријаву.

Шта предајемо након размене и коме?

Документа која се предају студентској служби се налазе на линку.

Када ће ми испити бити признати?

Након што предате документа после размене свом референту у студентској служби, процес регистровања и признавања испита не би требало да траје дуже од 4 радне недеље.

Колико минимално ЕСПБ морам да положим током размене?

Студенти Универзитета у Новом Саду су према Правилнику (Члан 7)  обавезни да имају минимално 20 ЕСПБ. Ово правило важи за све студенте УНС-а, без обзира на то што се може догодити да партнерски универзитети захтевају мање.

Све додатне информације можете добити у Канцеларији за међународну сарадњу на Филозофском факултету (М7) или мејлом на international@ff.uns.ac.rs.

Врх стране