Трећа конференција хиспаниста Србије

HISPSERB 2022

На Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду 9. и 10. априла 2022. године одржана је Трећа национална конференција хиспаниста HISPSERB, под називом „Нова академска стварност и домети српске хиспанистике“.

На конгресу је учествовало 50 излагача − професора, истраживача, преводилаца и студената мастер и докторских студија − и четири пленарна предавача: др Далибор Солдатић са Универзитета у Београду, др Норма Куевас Веласко са Универзитета у Веракрусу (Мексико), др Маја Шабец са Универзитета у Љубљани (Словенија) и др Сесар Дијес Пласа из Института Сервантес у Београду. Отварању су присуствовали амбасадор Шпаније у Србији Њ.E. Раул Бартоломе Молина, амбасадор Мексика у Србији Њ.E. Карлос Феликс Корона и отправник послова Амбасаде Аргентине у Београду Јавијер Антраник Ћалијан, а конгрес је отворила деканка Филозофског факултета др Ивана Живанчевић Секеруш.

Поред излагања на тему шпанског језика, хиспанских књижевности и култура, превођења, транскрипције, дигиталних компетенција у настави, музике, кинематографије и цртаних филмова, сефардских студија, те компаративних и епистемолошких тумачења, на конгресу су одржана два округла стола: о наставним искуствима у време пандемије и превођењу савремене ибероамеричке књижевности. Такође, представљени су пројекти LITPRAX: Књижевност у пракси (Erasmus КА220), CIBAM-CLACSO: Латинска Америка и Балкан - културне и друштвене везе, као и ELASOC: Латиноамерички писци у европским социјалистичким земљама у доба Хладног рата. У виду кратке промоције и изложбе књига сагледана је научна продукција професора и истраживача хиспаниста са Универзитета у Новом Саду, Универзитета у Београду и Универзитета у Крагујевцу, а гошћа из Мексика представила је публикације Универзитета у Веракрусу. Удружење професора шпанског језика одржало је радионицу посвећену настави шпанског језика за најмлађи узраст, у оквиру пројекта DETELEDA: Profe de peques (ErasmusКА204) и доделило неколико стипендија.

Конгрес су организовали Лекторат за шпански језик и Ибероамерички центар CIBAM Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, а реализацију конгреса помогли су Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност АП Војводине, Амбасада Шпаније у Србији, Амбасада Мексика у Србији, Амбасада Аргентине у Србији, Удружење професора шпанског језика Србије, Друштво хиспаниста Србије, Институт Сервантес у Београду, Tortilla Mexicana, Баскет, Gomex и Smart School. У организацији је помогло и двадесет волонтера са Филозофског факултета у Новом Саду и Филолошког факултета у Београду.

Комплетан програм и пратеће информације у вези са конференцијом можете погледати на сајту ФФУНС:

http://www.ff.uns.ac.rs/sr/fakultet/o-fakultetu/centri/iberoamericki-centar/istrazivanja/treca-konferencija-hispanista-srbije

Саопштење за медије (пдф)
Програм конференције (пдф)
Каталог књига (2018-2021)
Галерија

Врх стране