Treća konferencija hispanista Srbije

HISPSERB 2022

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu 9. i 10. aprila 2022. godine održana je Treća nacionalna konferencija hispanista HISPSERB, pod nazivom „Nova akademska stvarnost i dometi srpske hispanistike“.

Na kongresu je učestvovalo 50 izlagača − profesora, istraživača, prevodilaca i studenata master i doktorskih studija − i četiri plenarna predavača: dr Dalibor Soldatić sa Univerziteta u Beogradu, dr Norma Kuevas Velasko sa Univerziteta u Verakrusu (Meksiko), dr Maja Šabec sa Univerziteta u Ljubljani (Slovenija) i dr Sesar Dijes Plasa iz Instituta Servantes u Beogradu. Otvaranju su prisustvovali ambasador Španije u Srbiji Nj.E. Raul Bartolome Molina, ambasador Meksika u Srbiji Nj.E. Karlos Feliks Korona i otpravnik poslova Ambasade Argentine u Beogradu Javijer Antranik Ćalijan, a kongres je otvorila dekanka Filozofskog fakulteta dr Ivana Živančević Sekeruš.

Pored izlaganja na temu španskog jezika, hispanskih književnosti i kultura, prevođenja, transkripcije, digitalnih kompetencija u nastavi, muzike, kinematografije i crtanih filmova, sefardskih studija, te komparativnih i epistemoloških tumačenja, na kongresu su održana dva okrugla stola: o nastavnim iskustvima u vreme pandemije i prevođenju savremene iberoameričke književnosti. Takođe, predstavljeni su projekti LITPRAX: Književnost u praksi (Erasmus KA220), CIBAM-CLACSO: Latinska Amerika i Balkan - kulturne i društvene veze, kao i ELASOC: Latinoamerički pisci u evropskim socijalističkim zemljama u doba Hladnog rata. U vidu kratke promocije i izložbe knjiga sagledana je naučna produkcija profesora i istraživača hispanista sa Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Kragujevcu, a gošća iz Meksika predstavila je publikacije Univerziteta u Verakrusu. Udruženje profesora španskog jezika održalo je radionicu posvećenu nastavi španskog jezika za najmlađi uzrast, u okviru projekta DETELEDA: Profe de peques (ErasmusKA204) i dodelilo nekoliko stipendija.

Kongres su organizovali Lektorat za španski jezik i Iberoamerički centar CIBAM Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, a realizaciju kongresa pomogli su Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost AP Vojvodine, Ambasada Španije u Srbiji, Ambasada Meksika u Srbiji, Ambasada Argentine u Srbiji, Udruženje profesora španskog jezika Srbije, Društvo hispanista Srbije, Institut Servantes u Beogradu, Tortilla Mexicana, Basket, Gomex i Smart School. U organizaciji je pomoglo i dvadeset volontera sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Filološkog fakulteta u Beogradu.

Kompletan program i prateće informacije u vezi sa konferencijom možete pogledati na sajtu FFUNS:

http://www.ff.uns.ac.rs/sr/fakultet/o-fakultetu/centri/iberoamericki-centar/istrazivanja/treca-konferencija-hispanista-srbije

Saopštenje za medije (pdf)
Program konferencije (pdf)
Katalog knjiga (2018-2021)
Galerija

Vrh strane