Аргентина, 1985

Поводом 10. децембра и обележавања 40 година непрекидне демократије у Републици Аргентини, Амбасада Аргентине у Србији, у сарадњи са Ибероамеричким центром Филозофског факултета у Новом Саду и Амазон Приме, има задовољство да представи филм „Аргентина, 1985” кроз бесплатну пројекцију за студенте и све заинтересоване у Свечаној сали 114 Филозофског факултета у Новом Саду, 21. децембра 2023. год. са почетком у 12 часова.

Филм је освојио важне награде, између осталих, Златни глобус, награду Гоја за најбољи ибероамерички филм, FIPRESCI на Венецијанском фестивалу, награду публике у Сан Себастијану и био је један од номинованих за Оскара 2023. у категорији „ Најбољи међународни филм”.

Филм редитеља Сантјага Митреа води нас на путовање кроз време до историјског тренутка повратка демократије у Аргентину, након што је између 1976. и 1983. претрпела једну од најокрутнијих диктатура у Латинској Америци. Филм је заснован на стварним догађајима и препричава суђење војним хунтама које су 1985. године водили цивилни судови. Протагониста филма, тужилац Хулио Сезар Страсера (којег игра међународно познати глумац Рикардо Дарин) и његов помоћник Луис Морено Окампо, који ће годинама касније бити именован за првог тужиоца Међународног кривичног суда, што је било признање за његов рад током суђења Војној хунти, имају тежак задатак да прикупе доказе који инкриминишу диктаторе у политички веома осетљивом контексту, с обзиром на то да је војска и даље била фактор моћи. Историјског 9. децембра 1985. године изречена је осуђујућа пресуда за злочине против човечности и спровођење плана систематског истребљења. Суђење хунтама био је историјски догађај без преседана, с обзиром на то да је то био први пут у свету да су војним диктаторима судили цивилни судови. Тиме је окончана некажњивост и једно од најмрачнијих доба у историји Аргентине.

 

Врх стране