Позив на представљање Избора за Европски парламент 2024.

Опште

Позивамо вас на презентацију предстојећих избора за Европски парламент који заједнички организују ЕУ инфо поинт Нови Сад (Информациони кутак Делегације ЕУ у Новом Саду) и Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду у среду, 15. маја од 13:30 часова у Свечаној сали Филозофског факултета (др Зорана Ђинђића 2).

Овогодишње изборе за Европски парламент презентоваће заменица амбасадора Европске уније у Републици Србији Пламена Халачева.

Презентација је намењена студентима и професорима Филозофског факултета, али и осталој заинтересованој јавности која се може пријавити путем мејла officens@euinfo.rs.

Грађани ЕУ гласаће од 6. до 9. јуна на изборима за нови сазив Европског парламента.

Европски избори се сматрају највећим траснационалним гласањем будући да се у четири дана организују у 27 држава, а изборно право има 376 милиона грађана држава чланица ЕУ, од чега ће њих 26 милиона гласати први пут.

Током четвородневног изборног процеса, грађани у свим државама Европске уније ће бирати своје представнике у Европском парламенту који броји 705 заступника. Именоваће се и нови лидери европских институција, попут председника и чланова Европске комисије, председника Европског савета и Европског парламента, као и ко ће бити нови високи представник ЕУ за заједничку спољну политику и безбедност. Сви они ће имати петогодишњи мандат.

Последњи пут европски избори одржани су крајем маја 2019. године.

Напомена: Целокупан догађај биће на енглеском језику.

За сва додатна питања, контактирајте: EU info kutak Novi Sad – 021451625 i officens@euinfo.rs.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/924/EU_za_tebe.png
Врх стране