Дан матерњег језика

Опште

У среду, 21. фебруара 2024. године, на Филозофском факултету је традиционално обележен Дан матерњег језика.

Матерњи језик део је културног идентитета народа, тачка препознавања, различитости, али и толеранције и разумевања. Република Србија је 2006. године ратификовала Европску повељу о регионалним и мањинским језицима. На основу ове Повеље, мањинским језицима у Србији не прети опасност од изумирања, У Србији је регистровано више од 30 националних мањина (етничких група), а закони у области образовања посебну пажњу придају осигуравању квалитета образовања деце припадника мањинских група.

Циљ овог празника јесте да укаже на језичку разноликост и на потребу за очувањем сваког језика. Поред тога, овим обележавањем се указује и на ширење свести о језичким и културолошким традицијама широм света и тако подстакне на разумевање, толеранцију и комуникацију.

Сви наведени циљеви се поклапају са визијом и мисијом Филозофског факултета. Филозофски факултер у Новом Саду је једна од ретких установа где се може студирати на матерњим језицима чак пет националних заједница. Студијски програми језика и књижевности на мађарском, румунском, русинском, словачком и српском, одвијају се на основним,  мастерским и докторским студијама. У програму су учествовали професори и студенти са одсека Филозофског факултета на којима поменути језици студирају као матерњи. Тако су представљени српски, мађарски, словачки, румунски и русински језик, кроз презентације, поезију и преводилачку делатност.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/880/Dan_maternjeg_jezika.png
  • /uploads/attachment/vest/880/foto4.png
  • /uploads/attachment/vest/880/foto3.png
  • /uploads/attachment/vest/880/foto2.png
  • /uploads/attachment/vest/880/foto1.png
Врх стране