Одржано предавање „Присилно образовање и колонијализам: приче из индијанских интерната”

Опште

У сарадњи са Америчким кутком у Новом Саду, проф. др Александра Изгарјан са Одсека за англистику организовала је предавање професорке Мишел Рахеџа на тему “Присилно образовање и колонијализам: приче из индијанских интерната” у четвртак 7. децембра у просторијама Америчког кутка. Тим поводом су проф. Рахеџа и проф. Тимоти Петете посетили и Филозофски факултет.

На предавању је било речи о томе како су генерацијама индијанска деца била насилно одвајана од својих породица, одвођена хиљадама километара далеко у интернате у којима су била злостављана, приморана да уче енглески језик и прихвате хришћанство. Рахеџа посматра ову праксу као вид трослојног колонијализма. На предавању су приказане и фотографије снимљене у тим интернатима, као и садржај писама која су деца писала својим породицама. Проф. Рахеџа је дала осврт на данашње реакције староседелаца који су боравили у интернатима и последицама које је такав систем оставио на индијанску и америчку културу. 

Биографија проф. Мишел Рахеџа
Мишел Рахеџа је ванредна професорка на Одсеку за енглески језик и директорка Калифорнијског центра за староседеоце на Универзитету у Калифорнији, Риверсајд. Пореклом из племена Сенека, она се у свом раду фокусира на наставу и истраживање ране америчке књижевности и теоријским студијама индијанске културе и књижевности. Њена књига, Reservation Reelism: Redfacing, Visual Sovereignty, and Representation of Native Americans in Film (2011) освојила је прву годишњу награду Emori Elliott Book Award. Током свог рада на пројекту Indigeneiti 2012. године, проф. Рахеџа је проучавала стваралаштво квир индијанског циркуског извођача Набор Фелиза с почетка двадесетог века. Представила је своје истраживање на симпозијуму у Лондону. Била је саветница за културу у оквиру изложбе EcoCentrik, а такође је и ко-уредница књиге In the Balance: Indigeneiti, Performance, Globalization, са Хелен Гилберт и Дени Филипсон. Истраживачке и наставне области професорке Рахеџа обухватају рану америчку књижевност и културу,  староседелачке студије, теорију филма и визуелне културе (са посебним интересовањем за научну фантастику), критичке студије канибализма и родне студије.

Биографија професора Тимотија Петета
Др Тимоти Петете је члан племена Семинола из Оклахоме. Професор је енглеске и америчке књижевности и културе на Универзитету у Оклахоми. Држи курсеве који баве америчком културом и индијанском културом, медијима, технологијом и популарном културом. Био је пленарни говорник на бројим међународним конференцијама. Један је од уредника престижног часописа Journal of Popular Culture. Ангажован је у управним одборима Америчког удружења за културу, Националног савета за образовање и Америчког књижевног друштва.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/852/srecna-indijanska-porodica.png
  • /uploads/attachment/vest/852/431640_ns-misel-i-timoti-sa-sa-profesorkom-izgarjan_iff__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/852/431638_ns-profesori-timoti-peti-i-misel-rehadza-foto-privatna-arhiva_iff.jpg
Врх стране