Универзитет у Новом Саду и Филозофски факултет домаћини 58. Конгреса американиста ICA2025

Опште

У бразилском граду Фос де Игуасу, где је од 17. до 21. јула 2023. одржан 57. међународни конгрес американиста ICA, Перманентни одбор и Скупштина овог престижног научног скупа једногласно су 20. јула донели одлуку да домаћин 58. издања конгреса ICA буде Универзитет у Новом Саду.

Кандидатуру је у Бразилу у име Универзитета у Новом Саду, Филозофског факултета, као и суорганизатора Природно-математичког и Технолошког факултета, представила управница Ибероамеричког центра ФФУНС др Бојана Ковачевић Петровић, у сарадњи са др Дејаном Михаиловићем са Технолошког института у Монтереју (Мексико). Презентација Новог Сада као конгресног домаћина обухватала је темељно представљање града, Аутономне покрајине Војводине, Универзитета у Новом Саду и Ибероамеричког центра, као и подршку деканице Филозофског факултета др Иване Живанчевић Секеруш, изјаве градоначелника Новог Сада Милана Ђурића, покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност др Зорана Милошевића, ректора Универзитета у Новом Саду др Дејана Мадића, професорке емерите Државног универзитета у Рио де Жанеиру Марије Терезе Торибио и 12 званичних писама подршке: од највеће мреже за истраживање Латинске Америке и Кариба CLACSO из Буенос Аиреса, Института IDEAZ из Беча, Амбасаде Бразила у Србији, Друштва хиспаниста Србије, аргентинског PEN Центра, Универзитета у Сегедину, Фондације „Анџеј Дембич“ из Варшаве, Друштва хиспаниста Средње Европе из Темишвара, Амбасаде Аргентине у Србији, Института NUCLEAS из Рио де Жанеира, Амбасаде Мексика у Србији и Туристичке организације Новог Сада.

Осим што је реч о једном од најпрестижнијих и најдуговечнијих светских научних скупова (https://en.wikipedia.org/wiki/International_Congress_of_Americanists), од изузетног је значаја чињеница да ће у Новом Саду бити обележено 150 година од његовог оснивања. Очекује се долазак између 1500 и 3000 истраживача из целог света, који се баве изучавањем Северне, Средње и Јужне Америке у домену антропологије, археологије, религија, нових технологија, људских права, образовања, студија културе, економије, филозофије, социологије, историје, политике, лингвистике и књижевности, родних студија, миграција, друштвених покрета, међународних односа и аутохтоних народа, а новосадски конгрес увешће још једну област: везе између Балкана и Америке.



https://www.uns.ac.rs/index.php/vesti/8123-uns-domacin-kongresa-amerikanista-ica2025

Слике

  • /uploads/attachment/vest/787/NASLOVNA2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/787/1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/787/2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/787/3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/787/NASLOVNA.png
Врх стране