17. Светски конгрес Русина и Светска русинистика

Опште

Од 17. до 19. августа ове године, у Војводини ће се одржати 17. Светски конгрес Русина/Руснака/Лемка. Свечано отварање 17. Светског конгреса Русина одржаће се у петак, 18. августа, у 9:30 часова, у кино-сали Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, а отварање Међународног научно-стручног скупа Светска русинистика данас и у будућности је планирано истог дана у 15:30 часова. Програм Конгреса и Књига сажетака Научно-стручне конференције Савремена русинистика данас и у будућности налази се на линку <https://digitalna.ff.uns.ac.rs/sadrzaj/2023/978-86-6065-770-3>. Свечаном отварању присуствоваће и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, као и представници Покрајинске Владе и покрајинска омбудсманка, те представници Града Новог Сада и Националног савета Русина, као и домаћини.

Филозофски факултет биће домаћин за три пленарна заседања, два Светска већа, Међународни научно-стручни скуп Светска русинистика данас и у будућности, те за рад по комисијама – за културу, образовање, науку, историју, омладину, туристичка и економска сарадња и др. Поред Филозофског факултета, део програма 17. Светског конгреса Русина/Руснака/Лемка одржаће се и у Културном центру Војводине «Милош Црњански» (изложба слика Владе Њарадија, заједничко поетско вече), затим у Дому културе Руски Крстур (заједничко културно-уметничко вече и представа на русинском језику).

У раду Конгреса учествују делегације чланица Конгреса, које чине 10 делегата и 5 младих, као и десет особа који долазе на позив председника Светског већа Русина др Степана Љавинца из Будимпеште, и десетак новинара из земаља у којима живе Русини. Око 140 учесница/учесника научног скупа долазе из Пољске, Чешке, Словачке, Мађарске, Хрватске, Румуније, Украјине, Сједињених Америчких Држава, Канаде и Србије. Чланица Светског Конгреса Русина из Србије је Матица русинска, а њену делегацију чине и чланови-стручњаци из других русинских организација у Новом Саду – Русинског културног центра, Културно-просветног друштва ДОК – Нови Сад и Друштва за русински језик, књижевност и културу.

            Основни циљеви Конгреса су заштита баштине Русина, презентовање досадашњих резултата русинске националне заједнице на плану културе, образовања и науке и креирање пројеката за афирмисање и развој русинског народа у светским размерама. Ревитализација русинског језика је такође један од циљева, чије остварење је омогућено стицањем међународне верификације у фебруару 2022. године (тј. стицањем ИСО-кода rsk).

            Одржавање Светског конгреса Русина су подржали: Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Град Нови Сад, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност,  Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Национални савет русинске националне заједнице, Завод за културу војвођанских Русина, Општина Врбас и бројни спонзори.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/789/Rusini5.jpg
Врх стране