Добитници Фулбрајт стипендија са Филозофског факултета

Опште

Филозофски факултет са поносом честита овогодишњим добитницима Фулбрајт стипендије – студентима докторских студија Мини Велимировић и Стефану Жарићу, као и колеги са Одсека за социологију, доц. др Александру Томашевићу.

Мина Велимировић, студенткиња треће године докторских студија психологије, добитница је Fulbright Visiting Scholar програма за 2023-2024. годину. Мина ће од 28.8.2023. до 28.5.2024. боравити на Државном универзитету Флориде (Florida State University) у лабораторији која се бави испитивањем и превенцијом суицидалности и са суицидалношћу повезаних поремећаја попут поремећаја расположења, поремећаја у исхрани и поремећаја личности. Минин ментор током боравка биће професор др Томас Џоинер (Thomas Joiner), један од водећих стручњака на пољу суицидалности и творац интерперсоналне теорије суицида.

Стефан Жарић, студент треће године докторских студија Језика и књижевности, добитник је Fulbright Visiting Researcher стипендије за 2023-2024. годину. Стефан ће од 1.9.2023. до 31.5.2024. боравити у Центру Артура Кинија за интердисциплинарне студије на Колеџу хуманистичких наука и лепих уметности Универзитета у Масачусетсу (Arthur Kinney Center for Interdisciplinary Renaissance Studies, College of Humanities and Fine Arts, University of Massachusetts Amherst). Стефанов ментор током боравка биће професор др Роберт Лублин са бостонског универзитета, један од водећих стручњака за моду и одевање у Шекспировим драмама. У Центру за студије ренесансе Универзитета у Масачусетсу и њиховој библиотеци ретких књига као и у тамошњим музејима (Бостон, Њујорк, Вашингтон) истраживаће оригиналне рукописе, графике, уља на платну, костиме и одевне предмете у склопу писања доктората на тему Иконографија и семиотика одевања и моде драмских јунакиња у великим трагедијама Вилијама Шекспира под менторством проф. др Владиславе Гордић Петковић. Ово је први пут да се Фулбрајтова стипендија у Србији додељује за истраживање на тему историје моде, то јест моде и књижевности. 

Доцент др Александар Томашевић са Одсека за социологију добитник је Fulbright Visiting Scholar програма за 2023-2024. годину. Александар ће од 1.9.2023. до 31.12.2023. боравити на Универзитету Вирџиније (University of Virginia) на Департману за психологију, као део групе која се бави квантитативним и рачунарским методима. Ментор током боравка биће професор др Хадсон Голино (Hudson Golino), експерт из области мрежне психометрије и развоја рачунарских метода и софтверских пакета за програмски језик Р. Заједно ће радити на развоју метода за истраживање психолошких и социјалних фактора који стварају подложност утицају организованих кампања дезинформисања на друштвеним мрежама.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/760/fulbright_m.png
Врх стране