Студенткиње Одсека за медијске студије награђене на Фестивалу „On the record”

Опште

Студенткиње Одсека за медијске студије Филозофског факултета у Новом Саду освојиле су две награде у категорији радијских прилога на 8. Међународном фестивалу студената новинарства „On the record“.

Прву награду у категорији освојиле су Теодора Тодоровић и Марија Балић за причу о неодговорности медија када извештавају о родно заснованом насиљу, док су Теодора Ћулибрк и Валентина Симовић освојиле треће место за причу о менструалном порезу. Жири је у образложењу посебно похвалио избор тема и поштовање професионалних и етичких стандарда.

Уручивањем награда најбољим студентским радовима завршен је 8. Међународни фестивал студената новинарства „On the record“. Фестивал је и ове године окупио више од стотину студената и професора новинарства из више од десет земаља, а осим пројекције радова у ужој селекцији, одржана је и трибина на тему „Криза новинарског идентитета“ на којој су учествовали чланови жирија.

У категорији радијског новинарства награђене су и студенткиње Факултета политичких наука уз Београду Александра Вукадиновић и Мина Ђукић из Београда за причу о стереотипима с којима се сусрећу особе с албинизмом.

У категорији писаног новинарства која носи назив „Јан Бриза“ у знак сећања на бившег професора Одсека за медијске студије Филозофског факултета и реномираног новинара, треће место су заузеле студенткиње Петра Стаменковић и Лана Станисављевић из Ниша за текст „Двадесет и шест – број од којег студенти стрепе, а закон га не препознаје“, друго место је припало Дарију Топићу и Николини Орешковић из Загреба за причу „Колегице, знате како се испит може проћи“, док су победу у категорији однеле Мидхета Хаџић и Александра Ђукић из Тузле с радом „Вршњачко насиље: Нарастајући проблем који нико не схваћа озбиљно“.

У категорији кратке видео форме треће место су заузели Анастасија Јовић и Рене Маркич из Љубљане с причом која указује на утицај вештачке интелигенције на образовање, а друго место је припало Ени Kварнстром и Луцији Јанушић за причу о животу бескућника у Загребу. Победници категорије су Сара Дворјак и Ања Ристић из Љубљане с телевизијским прилогом ,,Паметне дроге''. Осим оригиналности, важности теме и новинарског приступа, жири је посебно похвалио и истраживачки рад током ког су се ауторке изложиле ризичној ситуацији.

У категорији истраживачких прича и документарних форми, све три награде припале су радовима Телевизије студент Факултета политичких знаности из Загреба. Треће место освојила је мултимедијална прича о деци без одговарајућег родитељског старања Николине Орешковић и Патриције Туркаљ, а друго место прича Горана Ивановића, Михаела Фитза и Луције Јанушић која приказује живот слепе особе.

Гранд приx фестивала и награду публике добила је прича Нине Чепо, Карин Серго и Тајане Јосиповић за документарну репортажу „Пут до гласа“ која прати необичан хор људи који су остали без гласних жица. Једна од ауторки Тајана Јосиповић је том приликом истакла да је награда велики подстицај за бављење новинарством и да им је најважније што су „приказали колики су ти људи заправо борци и колико ми сви треба да се угледамо на њих“.

О најбољим радима одлучиовао је трочлани жири у саставу Надина Маличбеговић (новинарка, Al Jazeera Balkans, Сарајево), Милица Кравић Аксамит (новинарка и активисткиња, Нови Сад-Љубљана) и Зоран Стајчић (уредник и новинар портала „Равно до дна”, Загреб).

Учесници су током дводневног програма имали прилику и да похађају три мастер цласс сесије угледних новинара и предавача из САД-а и Србије, а ове године посебан акценат је стављен и на развијање сарадње студентских медија у региону.

Подршку догађају су пружили Амбасада САД у Србији, Мисија ОЕБС-а у Србији и Ханс Зајдел Фондација.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/750/OTR_naslovna_m.png
  • /uploads/attachment/vest/750/Nagradjeni_grupna_fotografija.jpg
  • /uploads/attachment/vest/750/Clanovi_zirija_na_tribini.png
  • /uploads/attachment/vest/750/Projekcija_studentskih_radova.JPG
  • /uploads/attachment/vest/750/Master_class_1_Vesna_Radojevic.png
  • /uploads/attachment/vest/750/Master_class_2_Natassa_Kovacev.png
  • /uploads/attachment/vest/750/Master_class_3_Lisa_Vananen_Dzouns.png
Врх стране