ERAZMUS+ KA107 - Извештај УНИВЕРЗИТЕТ У ВЕРАКРУСУ, МЕКСИКО, 24. мај - 10. јуни 2022.

Опште

У оквиру програма Еразмус+ за мобилност наставног особља у сврху извођења наставе КА107, од 24. маја до 5. јуна 2022. доц. др Бојана Ковачевић Петровић са Одсека за италијанске и ибероамеричке студије ФФУНС боравила је у Мексику, где је на Универзитету у Веракрусу (Universidad Veracruzana) одржала 16 часова на тему хиспаноамеричке књижевности и превођења. Предавања су била реализована на Филолошком факултету, Институту за лингвистичко-књижевна истраживања и Инстутуту за образовање УВ, а присуствовало им је 20-30 студената уживо и још толико онлајн. Организатори и домаћини излагања професорке Филозофског факултета биле су проф. др Норма Куевас Веласко и проф. др Пилар Ортис Ловиљо.
 
Осим наставе, др Бојана Ковачевић Петровић имала је неколико плодоносних састанака са професорима и руководиоцима Универзитета у Веракрусу, где су договорени различите облици сарадње, као што је пројекат промоције мексичке књижевности у Србији (Институт за лингвистичко-књижевна истраживања) и Програм за унапређење преводилачких компетенција (Институт за образовање) које би заједно организовали УВ и Универзитет у Новом Саду (https://www.facebook.com/DGIUV/videos/324699876516475).
    
Љубазношћу свог домаћина, др Норме Куевас, професорка са Универзитета у Новом Саду посетила је место Виља Рика де ла Веракрус (место на којем је светска историја, доласком Ернана Кортеса, попримила нови ток), као и магичне градиће Коатепек, Наолинко и Хико, те Антрополошки музеј у Халапи познат по томе што се у њему налази седам дивовских олмечких глава, археолошко налазиште Кијауицтлан, Пинакотеку „Дијего Ривера“ и Библиотеку „Карлос Фуентес“ у Халапи.
              
Током двонедељне размене, др Бојана Ковачевић Петровић састала се и са др Рикардом Корсом, директором Катедре „Карлос Фуентес“, која ће до краја ове године објавити њену ауторску монографију Carlos Fuentes y la identidad latinoamericana. Такође, у два наврата сусрела се и са српским професорима вајарства, Урошом Ушћебрком и Миленом Милошевић, који су професори на Факултету примењених уметности Универзитета у Веракрусу. Том приликом је начелно договорена изложба скулптура „Моји облуци“ Уроша Ушћебрке у Ректорату Универзитета у Новом Саду, јула 2022.

Након боравка у држави Веракрус, др Норма Куевас и др Бојана Ковачевић Петровић заједно су учествовале на научном скупу CLACSO2022 на Аутономном универзитету у главном граду Мексика, где су представиле Специјалну радну групу CIBAM-CLACSO „Латинска Америка и Балкан: културне и друштвене везе“ у оквиру панела „Друштвене и културне миграције између Латинске Америке и Балкана“. На истом панелу виртуелно су учествовали др Марија Тереза Бритес Лемос и др Алексис Дантас са Државног универзитета у Рио де Жанеиру, др Николина Жидек из шпанске Школе за међународне односе, др Милан Пух са Универзитета у Сао Паолу, др Исабел Стори са Универзитета „Нотингем Трент“ и др Емилио Гаљардо-Саборидо из шпанског Савета за научна истраживања. Међу 15.000 учесника, овај панел привукао је нарочиту пажњу медија, те је Гласник УНАМ-а објавио вест о темама које су ту представљене.

Након посете проф. др Норме Куевас Универзитету у Новом Саду априла 2022. и др Бојане Ковачевић Петровић Универзитету у Веракрусу маја-јуна 2022, Еразмус+ стипендију за мексички универзитет добила је докторандкиња Филозофског факултета Анђелка Гемовић, која ће свој тромесечни студијски боравак остварити у првој половини наредне године.

У Новом Саду, 1. јула 2022.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/606/10_m.png
  • /uploads/attachment/vest/606/1.png
  • /uploads/attachment/vest/606/2.png
  • /uploads/attachment/vest/606/3.png
  • /uploads/attachment/vest/606/4.png
  • /uploads/attachment/vest/606/5.png
  • /uploads/attachment/vest/606/6.png
  • /uploads/attachment/vest/606/7.png
  • /uploads/attachment/vest/606/8.png
  • /uploads/attachment/vest/606/9.png
  • /uploads/attachment/vest/606/10.png
  • /uploads/attachment/vest/606/11.png
  • /uploads/attachment/vest/606/12.png
  • /uploads/attachment/vest/606/13.png
  • /uploads/attachment/vest/606/14.png
  • /uploads/attachment/vest/606/15.png
Врх стране