Проф. др Горана Раичевић добитница награде „Никола Милошевић“

Опште

Двадесета награда Радио Београда 2, за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије, која од 2007. носи име Николе Милошевића, припала је делу „Агон и меланхолија – живот и дело Милоша Црњанског“ проф. др Горане Раичевић у издању Академске књиге из Новог Сада. То је одлучио жири у саставу: Зоран Пауновић, Богдан Лубардић и Зоран Димић на јавној седници коју је преносио Радио Београд 2.

Проф. др Горана Раичевић је редовна професорка на Одсеку за српску књижевност. За капитално дело „Агон и меланхолија. Живот и дело Милоша Црњанског” у 2021. години добила је Награду "Лаза Костић“ коју додељује Новосадски сајам књига, затим годишњу награду "Медаља за очување културног наслеђа“ Културног центра Војводине „Милош Црњански“ и Награду "Николај Тимченко“.

Обимна монографска студија професорке Раичевић посвећена животу и делу Милоша Црњанског (1893–1977) плод је дводеценијских изучавања усредсређених првенствено на сам ауторов књижевни и публицистички опус. Обухвата и анализе и тумачења бројних студија, есеја, научних радова и књига написаних о његовом делу, али и тумачења историјског контекста, времена и прилика у којима је аутор живео и стварао. Све то на темељу архивских извора (преписка), као и других доступних релевантних историјских референци и историјске грађе. Кроз причу о животу и делу Милоша Црњанског могуће је пратити историјске и политичке прилике бурног 20. века.

Награда “Никола Милошевић” ће бити уручена 9. фебруара, на дан када Радио Београд 2 обележава 64 године постојања.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/515/Gorana_nagrada_m.png
  • /uploads/attachment/vest/515/6a__Gorana_nagrada_2.png
Врх стране