Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду постао први овлашћени испитни центар за корејски језик у региону

Опште

Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду од јануара 2021. званично је испитни центар за ТОПИК (тест познавања корејског језика). Тиме је постао први и једини центар тог типа не само у Србији, већ и у земљама региона. Могућност полагања међународног испита из корејског језика и стицања међународно признатог сертификата на Филозофском факултету донела је значајне олакшице полазницима корејског који живе у Србији и суседним земљама, будући да су они раније због полагања ТОПИК теста морали да одлазе у Мађарску или Бугарску. Први ТОПИК у Србији биће одржан 16. октобра 2021. године на Филозофском факултету у Новом Саду, у Институту „Кинг Сеђонг“.

Корејски Институт „Кинг Сеђонг“ је културни центар, чија је мисија ширење корејског језика и културе, отворен је на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду 2019. године, и тиме се придружио одабраној групи европских земаља, међу којима су, поред осталих, Немачка, Француска и Русија. Након успешног завршетка пробног периода у трајању од шест месеци, Факултет је обновио уговор са Фондацијом Института „Кинг Сеђонг“ у јануару 2020. године, тако да су и у претходној години одржани разни курсеви корејског језика и часови корејске културе.

Упркос потешкоћама због пандемије, редовни часови су брзо претворени у онлајн часове захваљујући активној подршци Фондације Института „Кинг Сеђонг“ и Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, као и залагању наставника, директора и администратора института. Наставу изводе др Јанг Вон Ћо и др Мила Стаменковић, која је докторирала у Кореји. Центром администрира госпођа Вох Хва Ким из Кореје, која дуги низ година живи у нашој земљи.

Од септембра, пред почетак новог семестра, Институту се придружила и наставница корејског упућена из Фондације у Кореји, Хе Шим Ли, тако да су часови корејског језика и специјални часови постали још квалитетнији. Број полазника је значајно порастао од јесени, јер су људи из свих делова Србије који су желели да науче корејски могли да се прикључе онлајн настави на Институту.

У јуну 2020. године, одржано је такмичење у корејском беседништву Института „Кинг Сеђонг“, а у септембру је одржан вебинар о корејској козметици, као културни догађај у заједничкој организацији Амбасаде Републике Кореје у Србији, агенције КОТРА, Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду и Института „Кинг Сеђонг“ у Новом Саду. Онлајн догађају присуствовало је чак 209 учесника, од којих је већина показала интересовање за корејску козметику. Поред тога, око 30 људи је учествовало у онлајн промоцији корејске кухиње, догађају одржаном у новембру, показујући велико интересовање за корејску културу хране и часове корејске производње хране.

Институт „Кинг Сеђонг“ у Новом Саду у току ове године планира још разноврсније часове корејског језика и културе. Сви заинтересовани за корејски језик и културу могу се јавити на е-адресу korejski.institut@ff.uns.ac.rs.

За све додатне информације, стојимо вам на располагању.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/366/TOPIK_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/366/11_K-Beauty_Webinar_Participants.jpg
  • /uploads/attachment/vest/366/1_KSI_Novi_Sad_Social_Media.png
  • /uploads/attachment/vest/366/3_Online_Class_in_Second_Semester.png
  • /uploads/attachment/vest/366/4_Online_Class_B1.1__in_Second_Semester.jpg
  • /uploads/attachment/vest/366/2_Faculty_Members_of_KSI_Novi_Sad.jpg
  • /uploads/attachment/vest/366/6_Korean_Speaking_Contest_1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/366/5_Korean_Speaking_Contest_Poster.jpg
  • /uploads/attachment/vest/366/7_Korean_Speaking_Contest_2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/366/8_Korean_Speaking_Contest_3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/366/9_K-Beauty_Webinar_Poster_1_.png
Врх стране