Значајно признање “Золтан Калош” Одсеку за хунгарологију

Опште

У години када Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду обележава 65 година постојања и успешног рада, а његов Одсек за хунгарологију 60 година од оснивања, на Факултет је стигло још једно значајно признање. Премијер Мађарске, Виктор Орбан одликовао је Одсек за хунгарологију признањем „Золтан Калош, за мађарски народ изван матице“. На основу одлуке број 1/2019 (12.IV), награда се у интересу мађарске заједнице у дијаспори додељује физичким лицима и организацијама у Мађарској и ван граница земље за изузетна достигнућа на пољу јавног живота, образовања, културе, очувања националног наслеђа, верског живота, науке, јавног информисања и привредног самоорганизовања.

Према образложењу, одликовање се Одсеку за хунгарологију додељује за шездесетогодишњи пожртвовани рад у образовању професора матерњег језика, преводилаца и новинара као и за научно-истраживачку и издавачку делатност. Посебно се наглашава велики допринос у обезбеђивању војвођанског мађарског културног и духовног подмлатка, али и очувању идентитета Мађара са овог поднебља.

Одликовање је шефу Одсека, проф. др Еви Толди уручено 19. августа 2019. на свечаности у Парламенту Мађарске, у Будимпешти, а свечаности је присуствовала и заменица шефа Одсека, проф. др Едита Андрић.

Подсетимо, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду је једини факултет у Србији (и један од ретких у свету!) на коме се може студирати на пет матерњих језика: српском, мађарском, словачком, румунском и русинском. Ово признање је само један у низу доказа дугогодишњег доброг рада Факултета на неговању и ширењу мултикултуралности Војводине.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/135/Foto_05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/135/Foto_01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/135/Foto_02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/135/Foto_03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/135/Foto_04.jpg
Врх стране