Проф. др Јармила Ходолич, редовна професорка у пензији, добитница је Награде Ондреја Шћефанка 2019

Опште

Проф. др Јармила Ходолич, редовна професорка у пензији, добитница је Награде Ондреја Шћефанка 2019 за допринос развоју и пропагацији словачке књижевности настале у иностранству коју додељује Културно и научно друштво “Иван Краско“ у Надлаку, Румунија.

Високошколска професорка, књижевна критичарка и историчарка проф. др Јармила Ходолич се у оквиру свог научног рада посветила пре свега истраживању словачке војвођанске књижевности за децу, док је у својим критичким рецензијама и анализама пратила још и издавање словачких уџбеника и читанки у Србији. Посебну пажњу је посветила женској књижевности и женском покрету у Војводини с краја 19. и почетка 20. века.

У оквиру свог педагошког рада оријентисала се на ужу специјалност, област дечје књижевности у Војводини, али и словачки књижевни реализам, старију словачку књижевност, методику наставе словачког језика итд. На њену иницијативу на Филозофском факултету у Новом Саду од 2007. године излази студентски часопис оригиналних књижевних радова за децу Чарболог.

Награда јој је уручена 21. марта 2019. год. у Надлаку, Румунија.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/87/Jarmila_Hodolic_Nagrada.jpg
Врх стране